--> На Волині масово рубають дерева в охоронній зоні, - ЗМІ | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

На Волині масово рубають дерева в охоронній зоні, - ЗМІ

0
0
На Волині масово рубають дерева в охоронній зоні, - ЗМІ
На Волині на території природного заказника «Зубр» в національному природному парку лісівники масово вирубують дерева.

У зв`язку з цим природознавці звернулися до правоохоронних органів та вимагають ретельної перевірки, - пише Аріна Крапка для Громадського радіо.

Заступник директора національного природного парку «Цуманська пуща», що в Ківерцівському районі Волинської області, Федір Доридор розповів, що заказник «Зубр» є частиною парку, однак відповідних документів про передачу земель парку від місцевого лісгоспу вони так і не отримали, а тому тепер не мають можливості обстежити всі території, де заплановані лісові вирубки. Сьогодні там 29 ділянок , які підлягають вирубці.

«Крім того, виявлено десять ділянок суцільних санітарних рубок.

Тобто суцільна санітарна – це та сама рубка головного користування . Тільки що причиною її вирубування є пошкоджені дерева , які, як прийшли до висновку спеціалісти, ці дерева дійсно хворі , безнадійні і перспективи в них немає. Але всі десять ділянок ( ред,- які підлягають вирубці), 1 га. Як може хворіти ліс в десяти випадках саме таким методом?», — пояснює Федір Доридор.

Природознавець каже, що за таким фактом керівництво природного заповідника звернулося до відповідних органів:

«Дану інформацію ми передали в прокуратуру , Нацполіцію і екологічну інспекцію. Наразі відкрито одне кримінальне провадження і надалі проводиться Державною екологічної інспекцією ( а це єдиний державний орган, який здійснює контроль за дотриманням природоохоронного законодавства в області), і здійснюється детальна перевірка Ківерцівського лісового господарства. Проводиться певний перелік і будуть виставлятися штрафні санкції згідно чинного законодавства», — розповідає Доридор.

За його словами, ситуація в заказнику «Зубр», як і по свій території природного парку складна. Формально, за Указом Президента, природний парк «Цуманська пуща» існує з 2010-го року.

Фінансувати його розпочали лише у 2015 році. Землі не передали у користування парку через спротив місцевої влади і наразі ці землі у власності лісових господарств та сільських рад. І аби не дозволити повноцінно розвиватися природному заповіднику, що тільки не придумували лісівники, каже природознавець:

«Головний спротив, яке чинило Волинське управління лісового та мисливського господарства та тодішня облдержадміністрація . Оце основні причини, звідки йшов спротив. Були фальсифікації. Доходили до того неодноразово, що збирали підписи , що не можна буде ходити до лісу , ягоди збирати і таке інше. Збурювали лісників, а лісники сьогодні мають в сільській місцевості досить великий вплив», — пригадує Федір Доридор.

Тим часом у Волинському обласному управлінні лісового та мисливського господарства cтверджують, що їх працівники теж проводять перевірку можливої незаконної вирубки лісу:

«Вони оглядають ці лісові угіддя Ківерцівського і Цуманського лісгоспів . Вони виступили ініціаторами семінару – наради по вивченню питання . Там є представники державної адміністрації, екології. Я думаю, представники і цього заповідника національно-природного парку теж. Питання вивчається», — прокоментував ситуацію прес-секретар Сергій Цюриць.

В облдержадміністрації створено комісію для вивчення питання. Однак по факту комісія поки не запрацювала.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні