--> Бензинову фірму Палиці хочуть визнати банкрутом | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Бензинову фірму Палиці хочуть визнати банкрутом

0
5
Бензинову фірму Палиці хочуть визнати банкрутом
Протягом шести років тривали судові розгляди між луцькими податківцями та ТОВ «Мавекс», яке відносять до сфери бізнес-впливу Ігоря Палиці.

Фірму звинуватили у фіктивній купівлі пального з метою мінімізації податків. Програвши судову тяганину, «Мавекс» не знайшов 39 млн грн, аби розрахуватися з державою, і проти підприємства розпочали ліквідаційні процедури.

БАЧИВ БЕНЗИН? – А ВІН Є!

Господарський суд Волинської області порушив справу про банкрутство ТОВ «Мавекс» 11 липня 2016 року (провадження № 03/903/455/16). Ініціатором стали луцькі податківці, яким фірма заборгувала 39 млн грн.

Ще у липні 2010 року внаслідок позапланової перевірки податківці виявили ряд порушень. Протягом квітня 2007 – вересня 2009 років «Мавекс» декларував оборудки із фірмами «Ренбоу» та «Рубітекс»: за документами купували у них пальне. Проте податківці довели, що ці оборудки – фіктивні, на ділі ніхто пального не транспортував, а лише «ганяли» його по документах, вписуючи у податкові звіти неіснуючі витрати.

«Висновки податкового органу про заниження ТОВ «Мавекс» податкових зобов’язань із ПДВ та податку на прибуток ґрунтуються на тому, що валові витрати та податковий кредит підприємства за наслідками операцій з ТОВ «Рейнбоу» та ТОВ «Рубітекс» сформовано неправомірно, оскільки операції з придбання товарів не спричинили реального настання правових наслідків, а виписані з метою мінімізації», – йдеться у відповіді на інформаційний запит за підписом першого заступника начальника Головного управління Державної фіскальної служби у Волинській області Віталія Чуя.

Шість років судових з’ясовувань, чи продавав «Мавекс» бензин лише на папері, закінчилися остаточним вердиктом Верховного Суду України (ухвала від 27.05.2016 у справі № 2а-2921/10/0370). Колегія суддів найвищої інстанції підтвердила, що висновки податківців – об’єктивні.

Довівши у суді, що «Мавекс» недоплатив податків, чиновники звернулися до банку, що обслуговує фірму, аби отримати відсуджене. Та з’ясувалося, що деякі рахунки – закриті, а на інших – відсутні кошти.

Податківці виявили у власності фірми лише земельні ділянки та автомобільний транспорт на суму 14 млн грн. Не знайшовши майна для повного погашення боргу, подали позов до суду про визнання боржника банкрутом.

А СУДДІ ХТО?

Для об’єктивності та неупередженості ходу судових справ, представника феміди, який буде розглядати ту чи іншу справу, обирає автоматизована система.

На день формування справи про банкрутство «Мавекса» у Господарському суді Волинської області виникла нетипова ситуація. Із 15 суддів 14 виявилися неспроможними розглядати справу. Більшість – через те, що банкрутство – не їх профіль, дехто був у відпустці, інші – на лікарняному. Тож системі довелося обирати суддю із єдиного претендента – Ігоря Гарбара.

Автоматизованій системі із відбору суддів довелося обирати із єдиного претендента
Автоматизованій системі із відбору суддів довелося обирати із єдиного претендента


До слова, такий «нюанс» не є порушенням правил. У Положенні про автоматизовану систему документообігу суду передбачається така ймовірність, проте судові експерти називають ситуацію «підозрілою та з очевидними ознаками корумпованості».

Навіть поверхневий аналіз звітів про авторозподіл справ на офіційному веб-порталі «Судова влада України» дозволяє зробити висновок, що такі прецеденти – нечасті (із 15 справ Господарського суду Волинської області, які редакція випадково вивчила, аби перевірити, як працює система, вона завжди відбирала від 4 до 10 суддів).

«МАВЕКС» – ТУТ, «МАВЕКС» – ТАМ…

Іще одна луцька фірма зі схожою назвою – ТОВ «Мавекс-Л», перебуває у процесі ліквідації. До речі, саме це підприємство фігурує в офіційній біографії Ігоря Палиці: у 1993-1999 роках він був тут директором. Наразі засновником цього «Мавекса» є його батько, а сам Ігор Палиця – голова ліквідаційної комісії підприємства.

У Єдиному державному реєстрі підприємств Ігор Палиця зазначений як керівник і ліквідатор ТОВ «Мавекс-Л»
У Єдиному державному реєстрі підприємств Ігор Палиця зазначений як керівник і ліквідатор ТОВ «Мавекс-Л»


Ініціаторами припинення роботи «Мавекс-Л» стали так само податківці. Цього разу причиною стала відсутність податкових звітів, які підприємство не подавало більше трьох років (постанова від 24.09.2012 року у справі № 2а/0370/2841/12).

Людмила ЯВОРСЬКА ("Волинь24")
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні