Волинська чорниця: ціни, закулісся і печальні висновки

0
8
Волинська чорниця: ціни, закулісся і печальні висновки
Чергові спроби вивести чорничний бізнес Волині з тіні обернулися різким падінням цін. Минулого тижня ціни на кілограм лісової ягоди впали із 29 грн фактично до 10-ти. Навіть у фіскальній службі визнають: це "відповідь" оптовиків на проведені рейди пунктами заготівлі чорниці. Закулісся ягідного бізнесу - таке ж чорне, як і руки сільських господинь, які їх збирають...

Із року в рік на Волині все активніше легалізують чорничний бізнес. Природна щедрість місцевих лісів дає змогу області бути одним із найбільших постачальників ягоди. Щоправда, не секрет, що більшість врожаю все-таки лишається поза казною.

Щоб заготівля чорниці не відбувалася за принципом "по бороді текло, а в рот не попало", на рівні контролюючих органів та виконавчої влади спланували чітку роботу: створили 14 постів для проведенння чергувань у місцях заготівлі, розробили графік рейдів, а щоб контролювати сплату податків, відповідно до отриманих лімітів, організували щоденний моніторинг...

Хто ж працює на чорничному ринку? Публічно вести заготівлю другорядних лісових ресурсів (ягоди, гриби та лікарські трави) зголосилося 55 суб"єктів господарювання.

Обсяг лімітів на заготівлю чорниці сягає 4915 т.

Станом на 1 липня уже зібрано 1046,5 т ягід. Але не секрет: коли якесь підприємство бере ліміт на заготівлю, скажімо, 20-ти тонн чорниці, то найчастіше воно заготовляє ці ягоди за день-два, а далі працює лише на свою кишеню. У цьому вся "дикість" чорничного бізнесу.

Заробити на ягодах, але забути про субсидії?

Мешканці поліських сіл, для яких чорниця - чи не єдина можливість заробити, найбільше побоюються, що скоро держава змусить їх платити за можливість "полювати" на ягоди та гриби. І такий варіант цьогоріч був запропонований фіскальною службою.

Як відомо, у районах напочатку сезону провели наради з керівниками органів місцевого самоврядування, лідерами громад та представниками бізнесу. Де й озвучили варіант: кожен, хто здає зібрані в лісі чорниці на пункт заготівлі мусить на місці заповнити заготівельну відомість, де вказати свої персональні дані, суму зароблених коштів, з якої тут же сплатити відсотки податку. Зрозуміло, що така ідея не сподобається селянам ніколи. Бо ясно як білий день: замість того, щоб спонукати бізнес платити чесно, намагаються "запрягти" до справи чорнороба. "Світити" сезонні доходи для селянина означає - ризикувати пільгами і субсидіями, на яких живе чи не все Полісся.

Через спротив справа не пішла. І це під час однієї із недавніх нарад визнала начальник головного управління Державної фіскальної служби у Волинській області Світлана Савчук. Тож, фіскали ведуть роз"яснювальну роботу серед населення... Тим часом до сплати ПДФО (податку з доходів фізичних осіб) взялися спонукати підприємців. Ті ж майже одразу відгукнулися зменшенням ціни. Відтак, коли напочатку сезону кілограм чорниці вартував 30-29 грн, то вже минулого тижня закупівельна ціна для селян сягнула 10 грн (за такою ціною купували ягоду в людей ще у 2013-му!). Адже навіщо платити податок з 29 грн, коли можна з 10-ти чи 12-ти?..

Цікаво, що на сусідній Львівщині вартість чорниці лишалася стабільною. І станом на 7 липня тримається на на рівні 22 грн за кілограм (середня ціна на оптовому ринку "Шувар").

У результаті - селяни з поліських сіл масово кинулися на базари, торгувати ягодою вроздріб, бо навіть якщо склянку чорниці продавати за 5 грн, це, кажуть, вигідніше, ніж віддати її за безцінь. Тим паче, що дістається вона непросто, а справді чорною працею.

Полякам смакує більше...

На різке зниження закупівельних цін вже буквально 4 липня під час оперативної наради різко відреагував і голова облдержадміністрації Володимир Гунчик. Він не став приховувати правди про те, як функціонує цей бізнес. А правда в тому, що у більшості він аж ніяк не волинський. Відтак і платежі благополучно минають Волинь, тим часом як насправді волинська ягода під виглядом житомирської чи якоїсь іншої продається на експорт. А за деякими місцевими оптовиками "стоять" часто навіть не українські громадяни. Мовляв, це польський бізнес, литовський та інший. Натомість наш нарікає...

"Ринок сам формує ціни. Але якщо ціна в Польщі зростає, а в нас падає, то є над чим подумати", - каже Володимир Гунчик.

І справді є над чим... Бо коли у селі на Маневиччині чи Камінь-Каширщині купують чорниці за 10 грн, а в Польщі той же кілограм продають за 400, то це наштовхує на певні роздуми і припущення.

"Це наші ресурси, хай сплачують на Волині податки. Говорю так, бо маю основу. Тому прошу активно розпочати роботу на пунктах збору, щоб не допустити несплати в місцеві бюджети. Важливо не дати мінімізувати податки від волинських ресурсів", - резюмує Гунчик.

До речі, у попередні роки з ягідним бізнесом пробували працювати по-іншому.

"Тоді, коли на Волині тільки починали впорядковувати заготівлю другорядних ресурсів (це 2008-2010 роки), заготівельники платили ПДФО із середньої ціни. Такою була домовленість. Тобто чи за 29 купували ягоди в населення, чи за 10, а платили ПДФО з 15-ти. Зараз ці підприємці платять податок з ринкової ціни. Зрозуміло, що це менш вигідно", - розповідає Копиллівський сільський голова Костянтин Давидюк, який свого часу був головою Маневицької районної адміністрації.

На тій же таки Маневиччині серед "китів" чорничного бізнесу - підприємства з польськими та литовськими інвестиціями ("POLKO", "Еміда", "Екома"), які скуповують чорниці через заготівельників-посередників, мають у райцентрі холодильне обладнання та 95% ягід продають за кордон.

До речі, саме Польща в агросвіті ввається країною-найбільшим виробником чорниці в ЄС, якій належить 20% європейського і 3% світового виробництва. Думається, є у цій цифрі й "волинська лепта".

Олена ЛІВІЦЬКА.

P.S. Схоже "вплинути" на оптовиків на Волині таки вдалося. Вартість кілограма "чорного золота Полісся" таки зросла. У тому ж с. Копилля Маневицького р-ну 7-го липня у селян купували кілограм чорниці за 19 грн. Ціна на волинську "екологічно чисту" чорницю на сайтах із оголошеннями коливається від 20 до 30 грн. Свіжозаморожену ягоду вже продають за 70, а сушену за 400...




Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні