Народне свято 21 квітня: чому потрібно прибратися в домі сьогодні

0
Народне свято 21 квітня: чому потрібно прибратися в домі сьогодні
Православна церква України 21 квітня за новим стилем вшановує пам'ять священномученика Януарія, мучеників Прокла, Феодора і Фавста, а також патріарха Максиміана Константинопольського. За старим стилем у свято сьогодні апостола від сімдесяти Родіона.

Про це пише Уніан.

У народне свято 21 квітня наші пращури прибирали в оселі, прали штори і постільну білизну, мили вікна і міняли набивання в подушках і матрацах. Люди вірили, що прибирання цього дня очистить оселю від негативу і приверне щастя в сім'ю.

Селяни в це народне свято займалися посівами овочів. За погодними прикметами визначали, чи вдалий час для посадки. Якщо йшов дощ і земля була мокрою, то відкладали роботу на тиждень. Вдалий час для посадки картоплі визначали, кидаючи грудку землі з висоти пояса. Якщо після падіння вона не розпалася, то ґрунт надто мокрий і садити ще рано.

Жінки вирушали до найближчого лісу чи лугу, щоб зібрати дикі трави, деревні бруньки та вільхові сережки. Зібрані рослини засушували і використовували в домашній медицині. Закінчувався збір березового соку.

Свято 21 квітня в давні часи вважалося небезпечним для подорожей і далеких поїздок через непередбачуваність погоди наприкінці квітня. Люди боялися загрузнути в багнюці, потрапити під несподіваний дощ або грозу. Також через розлив річок дороги часто затоплювало. Тому до початку посухи далеко від дому не їздили.

21 квітня - знак Зодіаку
Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Телець. Іменинники цього дня за характером амбітні, непосидючі, активні. Їх швидко стомлює рутина й одноманітність. Такі люди відповідальні, цілеспрямовані й працьовиті, якщо заняття їм цікаве, але в побуті часто бувають ледачими. Дуже економні та навіть скупі, не люблять витрачати гроші.

Що не можна робити 21 квітня
Якщо день видався дощовим і холодним, то ще протягом тижня не рекомендується нічого сіяти на городі.

Не можна рибалити, оскільки у риб починається нерест.

Заборонено шкодити рослинам - топтати траву, ламати гілки, смітити.

Не варто в цей день займатися фізичною працею, перенапружуватися, піднімати важкі речі.

Прикмети погоди 21 квітня
Існують такі прикмети про погоду цього дня:

Пішов дощ - до неврожаю ярих культур, але багатого врожаю калини.

Якщо черемха рано розцвіла, то літо буде раннім і спекотним.

У лісі почали співати солов'ї - до врожаю.

Багато щавлю вродило - до сніжної зими.

Ранковий туман віщує врожайний рік.

Якщо грудка землі після кидка не розсипалася, то садити картоплю ще рано.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні