Хто з українців має протягом 60 днів з'явитися до ТЦК без повістки

0
Хто з українців має протягом 60 днів з'явитися до ТЦК без повістки
Новий законопроект про мобілізацію №10449 передбачає деяке посилення мобілізації в Україні. Згідно з документом, такого поняття як повістка фактично не буде - діятимуть інші правила.

Про це пише УНІАН.

Новий закон про мобілізацію 2024 - яким буде покарання для ухилянтів
"У законі прописані доволі жорсткі вимоги", - розповів у коментарі виданню "Фокус" Микола Максимов, адвокат юридичної компанії Riyako & Partners. Згідно з новим документом, щойно ухвалений законопроект юридично набуває чинності, починається відлік 60 днів. За цей термін абсолютно всі чоловіки, яких визнано військовозобов'язаними, зобов'язані прийти в ТЦК і СП, щоб оновити й уточнити свої дані. Ті, хто цього не зробить, автоматично стають ухилянтами.

На думку юриста, цілком можливо, що глобально оновлювати дані всіх і кожного не будуть - військкомати занадто завантажені. Найімовірніше, у ТЦК просто зіставлять ту інформацію, яка в них є, з інформацією з державних реєстрів. І, якщо виявиться, що у військкоматі інформації про цю людину немає, її змусять оновити дані.

Військкомати звертатимуться до поліції з проханням оголосити порушників у розшук. Якщо ж поліція не зможе знайти і доставити в ТЦК ухилянта, то йому військкомат надішле вимогу письмово. Цікаво, що цей документ зовсім не обов'язково вручати особисто в руки, каже юрист, - якщо адресата листоноша не знайде, то просто зазначить, що вимогу не вдалося вручити. У такому разі людина, яка обіймає керівну посаду в ТЦК, чекає 10 днів і звертається до суду з проханням обмежити права ухилянта. Насамперед це стосується можливості водити машину, але додатково навіть можуть оштрафувати.

Щодо того, чи будуть оголошувати в розшук ухилянтів, то цей механізм, за словами Максимова, працює і зараз. Але його застосовують у виняткових випадках, оскільки процес довгий. Нинішній механізм, вважає експерт, теж застосовуватимуть рідко - поліція просто не зможе шукати всіх, хто перебуває в розшуку, а для судів це буде величезний обсяг роботи. "З іншого боку, якщо людина потрапить до бази "Оберіг", на будь-якому блокпосту її вправі після перевірки документів доправити до військкомату, - каже Максимов. - Оскільки в нас чимало випадків застосування сили щодо тих, хто добровільно не йде в ТЦК і СП, ця норма може збільшити кількість подібних інцидентів".
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-9

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні