Кому заборонено їсти редиску

0
Кому заборонено їсти редиску
Редиска - це популярний сезонний овоч із гострим пікантним смаком. Багато українців їдять його, як самостійний продукт, або додають у салати. Мало хто знає, що редиска далеко не нешкідлива, тому рекомендуємо вам запам'ятати, чи можна їсти редиску щодня, і кому категорично це заборонено.

Про це пише УНІАН.

Сира редиска - користь і шкода продукту
Спочатку розберемося, чим корисна редиска для людського організму. По-перше, багато дієтологів рекомендують редиску - користь для жінок полягає в тому, що цей продукт має дуже низьку калорійність, тому їсти його можна практично без обмежень.

Редиска не особливо багата на мінерали, зате в ній є:
- вітамін С;
- вітаміни групи В;
- калій;
- антиоксиданти.

Фенольні сполуки в складі редиски підсилюють ефект вітаміну С, який допомагає зміцнити судини і розріджувати кров. Антоціани, своєю чергою, мають протизапальний ефект і навіть прискорюють загоєння ран. Найпопулярніша причина, для чого їдять редиску - це поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту. Такий овоч покращує травлення, сприяє виділенню слини і виробленню шлункового соку.

Однак не така вже й безпечна всіма улюблена редиска - шкода від неї теж може бути, якщо регулярно вживати овоч натщесерце. Тоді він провокує здуття живота і неприємні відчуття. Також лікарі не рекомендують "захоплюватися" редискою людям із виразкою шлунка та дванадцятипалої кишки в стадії загострення, панкреатитом, жовчнокам'яною хворобою.

Кому не можна їсти редиску категорично - важливий момент
Незалежно від того, яка користь від редиски, овоч може стати серйозною причиною погіршення вашого самопочуття. Про це пише видання Eat This, Not That!, стверджуючи, що вживання редиски в сирому вигляді може вплинути на здоров'я щитовидної залози.

Ключовим зв'язком між редискою та здоров'ям щитоподібної залози є натуральна речовина, що міститься в редисці, яка називається зобогеном. Гойтрогени - це група сполук, що містяться в багатьох різних видах овочів і фруктів, включно з броколі, капустою, полуницею і деякими соєвими продуктами.

Коли їжа, багата зобогенними речовинами, вживається в сирому вигляді, вивільняються зобогенні хімічні речовини. Коли ми їмо редис сирим, наприклад, нарізаним у салат, ми також поглинаємо ці зобогенні речовини.

Наша щитоподібна залоза виробляє два різні типи гормонів: трийодтиронін (також відомий як Т3) і тироксин (Т4), які необхідні для підтримки здорового обміну речовин.

Якщо щитоподібна залоза не функціонує належним чином, людина може відчувати такі симптоми:
- втрата або збільшення ваги;
- втома і затуманення свідомості.

Щоб щитоподібна залоза працювала правильно, їй потрібен йод для поглинання і перетворення на гормони Т3 і Т4. Зобогенні речовини, що містяться в редисці, блокують процес потрапляння йоду в щитоподібну залозу. Іншими словами, редиска може порушити функцію щитовидної залози.

Якщо ви все-таки хочете вживати цей овоч, то приготуйте його будь-яким способом - термічна обробка знижує здатність зобогенного продукту впливати на вироблення гормонів щитоподібної залози.

Пам'ятайте, скільки редиски можна їсти на день здоровій людині (200-300 гр) і тій, хто перебуває в групі ризику (2-3 невеликих коренеплодів на добу).
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ



Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні