В Україні зафіксували спалах кашлюку: як розпізнати інфекцію

0
В Україні зафіксували спалах кашлюку: як розпізнати інфекцію
Інфекційних захворювань є безліч, одне з них – кашлюк, яке є інфекційним захворюванням, що викликає бактерія Bordetella pertussis.

Про це Фактам ICTV розповіла лікарка-інфекціоністка Діана Власова.

"Кашлюк – це бактеріальне інфекційне захворювання, що минає під виглядом затяжного бронхіту, з тривалими нападами кашлю. Дуже небезпечний для дітей до 6 місяців, через особливості будови їхніх органів дихання", – говорить лікарка.

Симптоми кашлюка
Симптоми кашлюку залежать від стадії розвитку хвороби.

Стадія катару – перша фаза хвороби. Під час цієї стадії бактерія Bordetella pertussis атакує верхні дихальні шляхи. Проявляється як звичайна застуда з нежиттю, кашлем і сльозотечею.

Стадія пароксизмів – цей другий етап розвитку кашлюку супроводжується приступами кашлю.

"Напади характерного кашлю – кілька видихів підряд без можливості вдихнути. Після нападу – судомний вдих, що супроводжується свистом. Таких нападів може бути до 30 за добу, за тяжкого перебігу захворювання", – додає Власова.

Виникає гіпоксія – недостатність кисню, тож хворий має характерний вигляд – обличчя спочатку червоніє, а потім синіє, проявляються шийні вени, очі налиті кров’ю, відкритий рот.

Реконвалесцентна (відновлення) – це третій і останній етап розвитку кашлюку. На цьому етапі симптоми поступово зменшуються, але можуть тривати кашель і слабкість ще кілька тижнів.

"Перебіг захворювання і тяжкість симптомів залежать від стану імунної системи. Вакциновані люди переносять його в легкій формі, на відміну від невакцинованих", – наголошує інфекціоністка.

Причини виникнення кашлюку
Кашлюк виникає внаслідок зараження бактерією Bordetella pertussis.

"Ця бактерія продукує токсин, який перетворює слиз в бронхах із рідкого на желеподібний та спричиняє некроз (загибель) епітелію дихальних шляхів. Це викликає кашльовий рефлекс, а кашель може тривати до кількох місяців", – зазначає пані Діана.

Кашлюк передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом.

Як лікувати кашлюк
Лікування обов’язково повинен проводити спеціаліст, не варто займатися самолікуванням.

"Для лікування кашлюк використовують антибіотики, дезінтоксикаційну терапію, жарознижувальні, спазмолітики та седативні препарати. У тяжких випадках – киснева терапія", – розповідає Діана Власова.

Дітям і людям з поганим імунітетом також може бути рекомендована госпіталізація. Важливо надавати пацієнтові відповідний догляд і сприяти його відновленню.

Як відрізнити кашлюк від бронхіту
Через те, що симптоми кашлюку та бронхіту схожі, люди плутають ці дві недуги.

"Кашлюк від бронхіту на початкових етапах відрізнити доволі складно, проте після появи характерних нападів кашлю діагноз практично однозначний", – зазначила лікар.

Кашлюк характеризується періодичними приступами сильного кашлю, часто – з виділенням мокротиння та викликає блювоту.

Бронхіт зазвичай супроводжується симптомами застуди та сухим кашлем, який з часом може стати вологим.

Для діагностики використовують бактеріальне дослідження слизу з ротоглотки. У загальному аналізі крові зазвичай підвищується кількість лейкоцитів та ШОЕ.

Важливим етапом попередження хвороби у новонароджених є вакцинація вагітних у період з 16 по 36 тиждень вагітності, адже організм майбутньої мами вироблятиме антитіла, що захистять малюка.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні