Названо 11 ознак того, що ви народилися не в тій родині

0
Названо 11 ознак того, що ви народилися не в тій родині
Ви коли-небудь відчували, що народилися не в тій сім’ї? Психологи кажуть, що на це може бути ціла низка причин – від різних цінностей до знецінення ваших почуттів та переживань.

Якщо ви не отримуєте достатньо любові, підтримки чи розуміння, ви можете відчувати, що чогось не вистачає.

Про це пише УНІАН.

1. Різні цінності
Теорія когнітивного дисонансу припускає, що коли наші переконання та цінності суперечать переконанням і цінностям нашої родини, це може створити психологічний дискомфорт. Іншими словами, ви відчуваєте себе відчуженим і маєте бажання дистанціюватися від сім’ї.

2. Жорстоке поводження або зневага
Психологічні дослідження послідовно показують шкідливий вплив жорстокого поводження та зневаги на психічне здоров’я. Люди, які пережили травму в дитинстві, мають підвищений ризик розвитку тривоги, депресії та інших психічних розладів.

Тож, якщо були моменти, коли ви не почувалися вдома в безпеці, чи то через фізичне насильство, чи через емоційну недбалість, це, ймовірно, залишило шрами — видимі та невидимі — які ви забрали з собою у доросле життя.

3. Постійні конфлікти
Психологи припускають, що зростання в середовищі, де панують постійні конфлікти, може призвести до хронічного стресу та тривоги. Конфлікт у сім’ї може перешкоджати здоровому емоційному розвитку людини та створювати нестабільність, унеможливлюючи встановлення тісних стосунків із членами сім’ї.

4. Відсутність підтримки
Відповідно до таких психологічних теорій, як теорія привʼязаності, відсутність емоційної підтримки в дитинстві може призвести до невпевненості та низької самооцінки у майбутньому. Через це людям часто важко побудувати здорові стосунки та впоратися зі стресом у дорослому житті.

5. Ви почуваєтеся невидимкою
Теорія соціальної ідентичності припускає, що почуття "непоміченості" в сім’ї може вплинути на ваше розуміння власної ідентичності та приналежності.

6. Нездорова атмосфера
Зростання в середовищі з нездоровою атмосферою також може вплинути на ваші власні міжособистісні стосунки та механізми подолання. Обстановка в деяких сім’ях є токсичною та виснажливою, характеризується маніпуляціями, контролем і боротьбою за владу.

7. Постійні порівняння
Від школи та спорту до особистих досягнень – дітей часто порівнюють з братами та сестрами чи іншими родичами, друзями і "синами маминих подруг". Коли вас постійно порівнюють з іншими членами сім’ї чи однолітками, це може справді зіпсувати ваше почуття власної гідності.

8. Обмежена самостійність
Ви коли-небудь помічали, що ваша родина не дає вам можливості бути собою або приймати власні рішення? Це може створювати відчуття того, що ваше життя диктується очікуваннями та вимогами інших, не залишаючи місця для самовираження.

9. Знецінення
Іноді, коли ви намагаєтеся висловити себе чи поділитися своїми думками та почуттями, вам здається, що ви говорите із цегляною стіною? Ваші емоції та думки знецінюють?

Коли люди не сприймають ваші почуття всерйоз або відмахуються від них, ви починаєте сумніватися в собі й відчуваєте, що ваші думки й емоції нічого не варті. І оскільки люди не отримуєють підтримки від близьких, вони зрештою шукають її деінде, що призводить до різноманітних проблем.

10. Ви почуваєтеся аутсайдером
Тут застосовується теорія соціальної ідентичності, оскільки ми отримуємо відчуття ідентичності від наших соціальних груп. Якщо ви почуваєтеся аутсайдером у власній родині, це призводить до самотності та соціальної ізоляції, що негативно впливає на загальний добробут.

11. Емоційна прірва
Теорія привʼязаності підкреслює важливість емоційних зв’язків у розвитку людини. Деякі люди відчувають, що їхні сімейні зв’язки не мають справжньої глибини чи значення. Привʼязаності майже немає, натомість переважає страх вразливості.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні