На території ЗАЕС пролунав вибух: чи є небезпека радіації

0
На території ЗАЕС пролунав вибух: чи є небезпека радіації
На території Запорізької АЕС, яку наразі контролюють окупаційні війська Росії, 7 квітня вибухнув дрон.

Про це пише ТСН.ua.

Вибухи та постраждалі на ЗАЕС
На території Запорізької атомної електростанції 7 квітня впали три дрони. Вони уразили обладнання для спостереження та зв'язку на даху реактора шостого енергоблока та військовий автомобіль. Про це повідомило Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

За даними МАГАТЕ, по одному із захисних куполів ЗАЕС було здійснено атаку невідомим БпЛА. Росіяни традиційно звинуватили в обстрілі Сили оборони України, водночас там такі закиди заперечують.

Як розповіли в агентстві, першу атаку по станції завдали по території неподалік їдальні, через що три співробітники отримали поранення, один із них – з них у важкому стані.

Водночас у "Росатомі" не уточнили, яку саме зброю було застосовано для завдання удару.

Після цього протягом 30 хвилин дрон здійснив атаку по зоні завантаження вантажу, а згодом ще один БПЛА влучив у купол шостого реактора.

Чи є небезпека радіаційного забруднення
Представники російської окупаційної влади та МАГАТЕ стверджують, що на станції рівень радіації відповідає нормі, а оболонка реактору серйозно не пошкоджена.

"Експерти МАГАТЕ, які перебувають на майданчику, виїхали на три вражені локації. Вони змогли підтвердити фізичний вплив вибухів дронів, зокрема на одній із шести реакторних будівель станції, де було уражено обладнання для спостереження та зв'язку. Коли вони перебували на даху реактора 6-го енергоблока, російські війська відкрили вогонь по тому, що виглядало як безпілотник, який наближався. Після цього пролунав вибух біля будівлі реактора", - йдеться у повідомленні.

Команда МАГАТЕ також бачила уламки безпілотників у цьому та двох інших місцях на станції.

Експерти агентства протягом 7 квітня чули вибухи та стрілянину на місці події. Команда МАГАТЕ також чула кілька вихідних пострілів з артилерії з місця поруч із ЗАЕС.

МАГАТЕ не виявило "жодних структурних пошкоджень систем, конструкцій і компонентів, важливих для ядерної безпеки". Однак там зазначили, що спостерігали незначне поверхневе обгорання верхньої частини даху купола реактора на енергоблоці №6 і подряпини на бетонній плиті, що підтримує резервуари для зберігання первинної води для підживлення реактора.

"Хоча пошкодження на енергоблоці №6 не поставило під загрозу ядерну безпеку, це був серйозний інцидент, який потенційно міг підірвати цілісність системи захисної оболонки реактора", – зазначив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Реакція ГУР
Представник ГУР МОУ Андрій Юсов наголосив, що Україна не причетна до жодних збройних провокацій на окупованій Запорізькій атомній електростанції.

За його словами, імітаційні удари РФ по території станції є постійною практикою окупантів.

"Держава-агресорка вкотре наражає на небезпеку ядерний об'єкт, цивільне населення та навколишнє середовище всієї Європи. Російські удари, зокрема, імітаційні, по території української атомної станції, як і розміщення там військ та озброєння, мінування об'єктів ЗАЕС давно вже є відомою та постійною злочинною практикою окупантів", - прокоментував Юсов.

Андрій Юсов також наголосив, що Росія повинна вивести війська з у сіх об'єктів ЗАЕС.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні