Якою буде погода в Україні до кінця весни

0
Якою буде погода в Україні до кінця весни
Наразі ми маємо в Україні достатньо теплу весну, яка навіть принесла температурні рекорди. Але якої погоди очікувати українцям далі?

Про це в коментарі УНІАН розповіла кандидат географічних наук, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух.

Погода у квітні
За словами експерта, квітень цього року очікується дуже теплий. Середня за місяць температура повітря в різних центрах коливається, в прогнозах може бути від двох градусів вище норми до чотирьох і більше.

"Тобто це говорить про те, що квітень у нас може бути досить теплий. Температура повітря буде вищою за норму на два, а то навіть чотири градуси – це середня за місяць", - каже Віра Балабух.

Вона додала, що, коли ми говоримо "на місяць", можна сказати лише, на скільки ця температура повітря може бути вищою чи нижчою за кліматичну норму. І відповідно, те саме стосується і опадів. Їх у квітні 2024 очікується в межах норми.

"Це те, що можна взяти з прогнозів на місяць. Тут немає прогнозів явищ. Ми навіть не можемо сказати, як температура повітря буде розподілятися протягом місяця", - каже експерт. Але, за її словами, якщо ми говоримо, що середня за місяць температура очікується вище за норму на два, навіть чотири градуси, це значить, що більшість днів протягом місяця будуть значно теплішими, ніж зазвичай.

"При цьому, я дивлюся, є дані "Коперникуса" і за цими даними, найбільш аномальною може бути погода з 8 квітня. Цей тиждень очікуються найбільші аномалії температури повітря", - повідомила Віра Балабух.

Також експерт не виключила й небезпечні погодні явища, які можуть спостерігатися в Україні впродовж весни, як, наприклад, нещодавній буревій.

"Насправді досить сильні, скажімо, пориви вітру спостерігалися. Але це й не дивно, тому що, вибачте, якщо у нас температура повітря 1 і навіть 2 квітня сягала 25-ти, а місцями навіть 29-ти градусів, і після цього вона знизилася на 15 градусів, прийшла інша повітряна маса з півночі, на зміну субтропічним і тропічним повітряним масам прийшли арктичні і атлантичні повітряні маси з різними характеристиками… Ми спостерігали такі дуже сильні вітри, пориви вітру сягали більше 20 метрів за секунду. Грози, шквали місцями", - нагадала метеоролог.

За її словами, небезпечні явища погоди можливі й надалі.

"Якщо ми говоримо про цей період, за такої температури повітря, за таких умов, у нас можуть виникати вже зараз місцями грози, які можуть супроводжуватися і шквалом, і градом, і зливами", - говорить Віра Балабух.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні