Коли у 2024 році українці будуть святкувати Великдень

0
Коли у 2024 році українці будуть святкувати Великдень
Воскресіння Христове, відоме як Великдень, вважається одним із найважливіших християнських свят. Дата цього свята змінюється щороку в залежності від календаря. Незважаючи на це, традиції та заборони, пов'язані з Великоднем, залишаються незмінними впродовж багатьох років.

Про це пише Styler.

Коли Великдень у 2024 році
Світле Христове Воскресіння християни східного обряду святкуватимуть 5 травня. Християни західного обряду - 31 березня.

Чому відрізняється дата Великодня у католиків і православних
Починаючи з 1 вересня 2023 року, Православна Церква України перейшла на новоюліанський церковний календар, який практично збігається з григоріанським, використовуваним католиками. Це означає, що більшість церковних свят тепер відзначаються православними та католиками одночасно.

Проте, дата Великодня і пов'язані з нею свята все ще залишаються відокремленими для православних та католиків через різницю в розрахунках. Православні використовують для розрахунків день весняного рівнодення 21 березня за юліанським календарем, що відповідає 3 квітня за григоріанським календарем. Таким чином, православна Пасха не може відзначатися раніше 4 квітня.

Традиції цього свята
Традиції та заборони на Великдень в Україні мають довгу історію і зберігаються протягом багатьох століть. Період перед Великоднем відзначається підготовкою, яка включає генеральне прибирання в домі, фарбування яєць, приготування м'ясних страв та випічки, зокрема традиційних пасок.

У сам день Воскресіння Христового українці освячують кошик із продуктами, які будуть використовуватися на святковій вечері. За святковим столом збирається вся родина, а на ньому з'являються традиційні страви, такі як холодець, ковбаси, крашанки та писанки, а також паски на десерт.

Що не можна робити на свято
Щодо заборон, на Великдень важливо утримуватися від важкої фізичної праці, негативних емоцій та певних дій. Заборонено відмовляти в допомозі, лаятися, заздрити і бажати зла.

Також не рекомендується займатися ворожінням та ритуалами. В перший тиждень після Великодня священнослужителі не рекомендують весілля та вінчання.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні