5 березня - Конон Огородник: кому сьогодні треба помолитися

0
5 березня - Конон Огородник: кому сьогодні треба помолитися
5 березня за новим церковним календарем православні згадують священномученика Конона Мандонського. У народному календарі - Конон Огородник.

Про це пише УНІАН.

Про що говорять прикмети на 5 березня
- день сонячний видався - літо буде теплим;
- 5 березня без опадів - влітку граду не буде;
- граки сідають на гнізда - через три тижні можна виходити в поле.

За прикметою, після Конона мають прийти ще 40 ранкових морозів.

Що не можна робити 5 березня
Серед головних заборон, що сьогодні не можна робити - лихословити, лаятися, пліткувати, розпускати чутки і лінуватися.

Народні прикмети кажуть, що в день пам'яті Конона не можна ледарювати, оскільки святий сам був працьовитим. Цього дня буде доречною робота пов'язана із землею, але граблі та вила краще не брати до рук - щоб улітку град не побив город і сад.

Що можна робити 5 березня
Святий Конон Мандонський - покровитель і захисник посіву, врожаю і всіх городників і садівників. Тому святому моляться про гарний урожай, просять захистити сад і город від стихії та нашестя шкідників.

За старовинною прикметою в цей день, навіть якщо погода не особливо сприяє, обов'язково треба зайнятися сільськогосподарськими роботами - починати обробляти землю, прибирати ділянку від гілок, листя і сміття, копати грядки. Вірять, що обробіток землі цього дня принесе багатий урожай у сезоні. Є в забобонних городників і особливий обряд: викопують три лунки, примовляючи: "Одна лунка - для суші, інша - для мошки, третя - для черв'яків", - це нібито має вберегти город влітку від посухи і шкідників.

5 березня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Георгій, Давид, Іван, Кирило, Конон, Костянтин, Марк, Микола, Федір.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні