Кому з українців у найближчий час збільшать пенсії на 1000 гривень

1
Кому з українців у найближчий час збільшать пенсії на 1000 гривень
В Україні з березня перерахують майже всі пенсії (а це 10 млн вже призначених виплат). Це вже друга щорічна індексація в умовах повномасштабної війни. Завдяки порівняно низькій інфляції минулого року її розмір становитиме всього 8%.

Про це пише OBOZ.UA.

Як проведуть індексацію
З 1 березня надбавку до пенсії отримають 10 млн пенсіонерів (усього в країні 10,5 млн пенсіонерів). Її розмір становитиме від 100 до 1500 грн. На 100 грн переважно підвищать мінімальні виплати, тоді як півтори тисячі отримають ті, хто мав високу зарплату.

Розмір надбавки розрахував Мінсоц за формулою: половину інфляції за минулий рік додали до половини середнього за три роки зростання зарплат. За законом уряд мав право підвищити пенсії і значно більше, за формулою рахується всього мінімальний розмір. Однак водночас під час дії воєнного стану також є право взагалі не проводити індексацію. Тож і таке підвищення – вже хороша новина.

Заступниця міністра соцполітики Дарина Марчак у коментарі OBOZ.UA пояснила: раніше (використовуючи дані літа 2023-го) озвучували прогноз індексації пенсії в розмірі 13%. Тоді така оцінка базувалась на прогнозах Мінекономіки щодо темпів зростання зарплат та інфляції. Однак інфляція минулого року була на достатньо високому рівні (5,1%), також за три останні роки незначно зросла і зарплата. Саме тому індексація буде всього на 8%.

У результаті перерахунку підвищувати будуть той розмір пенсії, що розраховано за формулою. Проте встановлення ліміту (найменшого розміру підвищення) в 100 грн доплати можуть отримати ті українці, що мають невеликий розрахунковий розмір виплати.

Середній розмір підвищення, за розрахунками Мінсоцу, становитиме 322 грн. На 200 грн підвищення пенсії отримають ті українці, які зараз отримують розрахунковий розмір виплати в розмірі 2500 грн. На 300 грн пенсії підвищать тим, хто зараз отримує виплату за формулою в розмірі 3750 грн. На 400 грн надбавку до пенсії зможуть отримувати ті, хто отримує 5000 грн. На 500 грн пенсії отримають ті, в кого зараз виплати в розмірі 6250 грн. При цьому велике підвищення пенсій у розмірі 1000 грн доступне тільки для тих, в кого розрахунковий розмір пенсії становить не менш ніж 12 500 грн. А це абсолютна меншість українців на заслуженому відпочинку.

Чи достатньо цього
"У нас середня пенсія зросла на розмір, що покриває розмір інфляції", – розповідає Дарина Марчак. Так, у січні 2022-го в Україні середня пенсія була на рівні 3991,5 грн, зараз, після березневої індексації, зросте до 5717 грн. Тобто середня виплата зросте на 43,2%. Тоді як кумулятивний рівень інфляції за два роки становитиме 31,7%.

І хоч середня пенсія дійсно зросла на той рівень, що арифметично покриває інфляцію, насправді пенсії залишаються на недопустимо низькому рівні. Насправді в Україні зараз більшість українців отримують пенсію, яка значно менша за середню.

Згідно з останнім звітом ПФУ, який є у OBOZ.UA, в Україні пенсію до 3 тис. грн отримують понад 3 млн осіб. Ще 2,2 млн українців отримують до 4 тис. грн на місяць. Загалом близько 5,29 млн українців отримують пенсію до 4 тис. грн. І це більшість пенсіонерів.

В Україні пенсію отримують лише 10,51 млн осіб. Тобто насправді середня пенсія для більшості – сума, про яку вони можуть тільки мріяти. І ситуація погіршується, бо всі наступні пенсіонери, починаючи з 2017 року, мають гірші умови. Отже, ще 1,56 млн українців отримають пенсію у розмірі від 4 тис. до 5 тис. грн. А з урахуванням попередніх груп, 6,85 млн із 10,51 млн отримають пенсію до 5 тис. грн.

Чи варто змінювати формулу
Ексміністр соцполітики Андрій Рева, який є одним з авторів індексації, впевнений: чинна індексація затверджена, зокрема, і з МВФ. Якщо зараз її спробують змінити, то не факт, що новий механізм взагалі вдасться затвердити. Справа в тому, що чинний меморандум передбачає, що українська влада відмовляється від додаткових, непередбачених законом виплат.

Крім того, як розповідають OBOZ.UA співрозмовники в уряді, зараз, коли "діра" в бюджеті, яку треба покривати для задоволення потреб армії, сягає 40 млрд грн, впроваджувати будь-які ініціативи з підвищення виплат вкрай складно. У США представники Республіканської партії в законодавчій владі окремо наполягають, щоб кошти платників податків у США не направлялись на виплату пенсії.

Зараз проблем з виплатами пенсій немає. І це передусім заслуга військових. Вони отримують високу білу зарплату, сплачують з неї соціальні внески, які і потрапляють у Пенсійний фонд і розподіляються між пенсіонерами. Однак після закінчення війни і демобілізації ПФУ чекають складні роки. Можливо, питання буде стояти не про те, як збільшити пенсії, а про те, як без затримок платити вже призначені виплати.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Вони отримують високу білу зарплату, сплачують з неї соціальні внески, які і потрапляють у Пенсійний фонд і розподіляються між пенсіонерами". хто одержував хрен цілих і хрен десятих, той і дала одержує хрен цілих і хрен десятих.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні