Народне свято 24 лютого: чому сьогодні потрібно підгодувати птахів

0
Народне свято 24 лютого: чому сьогодні потрібно підгодувати птахів
Православна церква України 24 лютого за новим стилем відзначає здобуття голови Іоанна Предтечі.

Про це пише Уніан.

В Іванів день на українців чекали перших ознак весни. У лісах вже з'являлися перші підсніжники та проліски. Починали прилітати та будувати гнізда перелітні птахи. Дуже доброю прикметою вважається підгодувати птахів у це народне свято. А якщо перната родина оселилася біля будинку, то його мешканці мають щастя.

За старим стилем у свято сьогодні вшановують Власія Севастійського. Він вважався у наших предків покровителем великої худоби та захисником тварин від хвороб та нечистої сили.

Святого Власія пов'язували із потеплінням. За народними уявленнями, якщо до свята 24 лютого протягом тижня не було морозів, то більше не буде холодів.

У народне свято 24 лютого українці піклувалися про домашню худобу, давали тваринам смачні частування та забиралися до хліву. Щоб святий Власій оберігав корів від лихоманки та нечисті, у хліві вішали ікону з його зображенням. Коровам давали святу воду чи освячений у церкві коровай.

Загалом день вважався невдалим та не дуже щасливим. Вважали, що в день Власія людей часто переслідують різні дрібні невдачі і підвищується ймовірність пристріту.

24 лютого - знак Зодіаку
Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Риби. Іменинники цього дня за характером чутливі та проникливі. Дуже добре знаються на людях, але погано розуміють себе. Зазвичай вони визначаються зі своїм призначенням у дуже пізньому віці. Нерішучі, часто змінюють свою думку.

Що не можна робити 24 лютого
У давні часи в цей день намагалися по можливості утриматися від роботи. Вважалося, що це допоможе вберегти корів від неприємностей.

Категорично не можна різати корову сьогодні.

Не можна тримати домашню худобу впроголодь. За давньою прикметою, хто заощадить на кормі для тварин, у того худоба буде хворіти.

У цей день не можна прясти.

Прикмети погоди 24 лютого
Існують такі прикмети про погоду у цей день:

Дрозди співають - до ранньої весни.

Якщо вже зацвіли проліски, то весна прийшла.

Річки і озера ще покриті льодом - зима поки не відступила.

Грім в цей день віщує сильні вітри.

Довгі бурульки на кришках - до пізньої весни.

Багато снігу лежить на землі - буде хороший урожай ранніх овочів.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас є актуальними.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні