Скільки військових ЗСУ потрапили у полон під час виходу з Авдіївки

0
Скільки військових ЗСУ потрапили у полон під час виходу з Авдіївки
Під час виходу українських військових з Авдіївки Донецької області могли потрапити в полон або зникнути безвісти сотні солдатів.

Про це пише The New York Times з посиланням на оцінки самих військових і високопоставлених західних чиновників, передає Уніан.

"Оцінки того, скільки українців було взято в полон або зникли безвісти, різняться, і точний підрахунок може виявитися неможливим до тих пір, поки Україна не зміцнить нові оборонні лінії за межами міста. Але два солдати, які знають про відступ України, підрахували, що від 850 до 1000 солдатів, схоже, потрапили в полон або вважаються зниклими безвісти. Західні офіційні особи заявили, що ці цифри здаються точними", – йдеться в матеріалі.

Українське військове командування визнало, що деякі солдати були взяті в полон при відступі з Авдіївки. Однак точна кількість не називалася. Спікер оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Дмитро Лиховій заперечує дані про полон сотень військовослужбовців. Він назвав це дезінформацією, але визнав, що "певна кількість" солдатів зникли безвісти.

Водночас американські офіційні особи кажуть, що втрата Авдіївки не є серйозною стратегічною поразкою. На Заході вважають, що виведення українських військ було погано сплановане і почалося занадто пізно.

"Відступ під палючим артилерійським вогнем, безпілотниками і авіаударами – один з найскладніших військових маневрів, що вимагає від командирів мінімізувати людські жертви і дозволити підрозділам відступити, не поступившись при цьому більше території, ніж передбачалося", – підкреслюють автори статті.

Україна намагалася виграти час для того, щоб її регулярні піхотні сили вийшли з міста, використовуючи сили спеціальних операцій і елітну 3-ю окрему штурмову бригаду для прикриття відступу. Але серйозно уповільнити просування окупантів не вдалося.

"Хаотичний відступ не є неминучим. На думку американських стратегів, вивести війська без великих втрат складно, але можливо, якщо це буде зроблено в ході неквапливої операції. В Авдіївці Україна, судячи з усього, занадто довго чекала початку виведення військ, і цей відступ швидко обернувся дорогим", – пише NYT.

Виведення військ з Авдіївки ускладнювалося і тим фактом, що Росія оточила місто майже з трьох сторін. Єдина асфальтована дорога була найбільш зручним шляхом вʼїзду до міста і виїзду з нього. Цей маршрут, який українські військові прозвали дорогою життя, на початку місяця опинився під прямою загрозою, що зробило виведення військ набагато більш небезпечним, зазначає видання.

Високопоставлені українські чиновники кажуть, що російські війська також зазнали важких втрат у бою. Росія захопила Авдіївку масовою атакою, відправляючи війська і бронетехніку. За словами офіційних осіб, тисячі російських солдатів були вбиті і поранені.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні