Українські чоловіки впродовж 60 днів мають з'явитися до ТЦК

1
Українські чоловіки впродовж 60 днів мають з'явитися до ТЦК
В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Військовозобов’язані громадяни віком від 18 до 60 років, за винятком певних категорій осіб, визначених законом, можуть отримати повістку до військкомату. Згідно з новим законопроєктом всі військовозобов’язані особи впродовж 60 днів мають прийти до ТЦК та оновити свої дані.

Про це пишуть Факти ICTV.

Коли військовозобов’язаний має з’явитися в ТЦК
Новим законопроєктом про посилення мобілізації пропонується розсилати повістки військовозобов’язаним особам в електронному вигляді з викликом до ТЦК. Також продовжує діяти вручення повісток звичним методом — особисто в руки.

Після отримання повістки чоловіки, які підлягають мобілізації, зобов’язані з’явитися до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) й оновити свої дані. Якщо людина належить до категорії осіб, які не підлягають мобілізації, треба надати документи, що підтверджують підстави для звільнення від мобілізації.

Проте, бувають випадки, коли військовозобов’язана особа не може прийти до ТЦК. Розберімося, що буде, якщо не зʼявитися до ТЦК для уточнення даних та яка відповідальність за це передбачена.

Що буде, якщо не з’явитися до ТЦК через 60 днів
На гарячій лінії безоплатної правової допомоги юристи розказали Фактам ICTV, що новий законопроєкт 10449 від 30 січня 2024 року готується до другого читання. Наразі Закон чинності не набув.

Отже, доки документ не буде ухвалено, складно визначити нормативне регулювання цього питання в майбутньому. Чи буде та яка саме відповідальність за неявку до військкомату поки що не відомо.

Щодо чинного наразі законодавства, то, як зазначили юристи БПД, неявка до ТЦК передбачає адміністративну відповідальність згідно зі ст. 210 КУпАП.

Порушення військовозобов’язаними, призовниками, резервістами правил військового обліку призводить до накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне вчинення порушення протягом року, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особа вже отримувала адміністративне стягнення, а також вчинення такого порушення в особливий період призводить до накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно зі статтею 210-1 КУпАП порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію призводить до накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне вчинення порушення протягом року, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особа вже отримувала адміністративне стягнення, а також вчинення такого порушення в особливий період — призводять до накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-10

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Та ладно? Починайте з преЗЕдента!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні