«Жінки створені, аби доглядати чоловіка»: у відомому університеті спалахнув сексистський скандал

0
«Жінки створені, аби доглядати чоловіка»: у відомому університеті спалахнув сексистський скандал
Студенти Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка вимагають звільнити викладача Микиту Василенка – його звинувачують у просуванні сексистських і проросійських наративів. В університеті йому винесли догану.

Про це пише ТСН.

За їхніми словами, на своїх лекціях він стверджував, що "жінки можуть чогось досягнути лише у чотири способи: чоловік, коханець, батько, брат".

Про скандал у соцмережах розповіла студентка четвертого курсу Інституту журналістики та військова журналістка Оксана Паращак.

"Жінки створені, аби доглядати дітей та чоловіка. Журналістика – це по факту не жіноча справа і я проти того, щоб всі мали права. Особливо – жінки", - процитувала слова викладача студентка.

Оксана Паращак у коментарі розповіла, що влітку 2023 року студенти звернулися з листом до чинного на той час директора інституту Володимира Різуна. Зокрема, у ньому студенти скаржилися на "відверту проросійську та сексистську позицію" Василенка та просили звільнити його із посади викладача інституту.

"Викладач зловживає сексистськими коментарями в бік студенток. У час повномасштабної війни Росії проти України зазначений викладач розповідає студентам на заняттях про "велич Росії", - йдеться у листі, який підписали понад 170 студентів Інституту журналістики.

Проте, за словами студентки, тоді Володимир Різун заявив, що не має повноваження кваліфікувати докази як порушення, а також визнав, що не дивився відео та не слухав аудіо докази поведінки з ознаками дискримінації.

Після цього студенти звернулися до уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця.

Оксана Паращак розповіла, що Лубінець у січні 2024 року відповів, що постійна комісія Вченої ради КНУ імені Тараса Шевченка з питань етики створила робочу групу аби розібратися у питаннях щодо сексизму.

Комісія визнала факти порушень етики й те, що формальний підхід керівництва, Вченої ради та студентського парламенту ННІЖ до цих порушень призвели до репутаційних втрат інституту та університету загалом. На підставі висновків комісії Василенку та очільниці катедри, на якій він працює, винесли догану.

"Про яку гендерну рівність та боротьбу за права жінок ми можемо говорити, якщо в топовому університеті країни викладач розповідає студенткам, що ті не можуть бути ані хорошими журналістками, ані військовослужбовицями?" – заявила студентка Оксана.

У студпарламенті ННІЖ заявили, що категорично засуджують позицію та висловлювання Микити Василенка і вважають неприпустимим його роботу на посаді викладача.

Журналісти ТСН також поговорили вже із колишньою студенткою викладача. На умовах анонімності вона підтвердила сексистські висловлювання Микити Василенка.

"Перша його фраза була: Дівчата, вам не потрібна ця журналістика, ваше завдання у житті – вдало вийти заміж за багатого чоловіка, який зможе вам купити видавництво, чи журнал і будете працювати там журналістом", - процитувала слова викладач ексстудентка.

За її словами, студенти намагалися йому апелювати, проте він заявив: "Я – видавець, я маю право так себе поводити, а ви поки що ніхто і звати вас ніяк".

Викладча Микита Василенко прокоментував ТСН ситуацію зі скандалом і заперечив всі обвинувачення.

"Це абсолютна брехня, це наклеп, який нічим не підтверджений", - заявив він.

За його словами, він подасть до суду на студентку.

"Я просто змушений це зробити. Перед цим я попереджу керівництво університету, пораджусь з колегами. У мене є досить підстав вважати, що ця провакація проплачена. Це пов'язано безпосередньо з моєю викладацькою і видавничою діяльністю", - прокоментував Микита Василенко.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні