Кого з українців вважають найбагатшою людиною

0
Кого з українців вважають найбагатшою людиною
Навіть відомі американські мільярдери Рокфеллери могли б позаздрити статкам, якими володів у кінці ХVІ століття князь Острозький. Його вважають найбагатшим українцем за всю нашу історію.

Про це пише Styler.

Що відомо про багатство Острозького
За словами історика, найбагатшим українцем усіх часів є Костянтин-Василь Острозький - син відомого князя Костянтина Острозького, який громив московитів.

"Сам Костянтин-Василь жив у 1526-1608 році. Він був володарем 80 міст, 40 замків, 2760 сіл. Річний дохід князя становив 19 мільйонів злотих. Тобто понад 50 тонн золота щорічно. Він був власником половини Волинського воєводства", - говорить Алфьоров.

Втім, багато грошей князь витрачав на освіту, науку та підтримку української культури.



Часи правління Острозького відзначились великим піднесенням української культури. Це було зумовлено намаганням князя зробити свою резиденцію центром культурного опору католицькій та унійній експансії.

В Острозі утворився гурток (академія) слов'янських та грецьких учених, публіцистів теологів та богословів, до якого входили найсвітліші уми того часу. Саме завдяки князю в Острозі зібрали велику бібліотеку, у який були грецькі та західноєвропейські богословські книги, передруки античних творів, словники, космографії, граматики та інше.

Також князь є засновником першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів - Острозької академії. А ще за сприяння Костянтина-Василя в острозькій друкарні вийшло понад 20 видань, в тому числі перший повний текст Біблії слов'янською мовою 1580 року.

Крім капіталовкладень у розвиток освіти, Острозький також допомагав у відбудові історичних пам'яток. За його діяльність історик Михайло Грушевський назвав Острозького "першим національним відродженням України".

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні