Коли в Україні розпочнеться великий піст 2024 року

0
Коли в Україні розпочнеться великий піст 2024 року
2024 року християни будуть святкувати Великдень 5 травня, отже Великий піст розпочнеться у понеділок, 18 березня, і закінчиться у суботу, 4 травня. Щороку цей період триває 48 днів.

Про це пише ТСН.

Розпочинає Великодній піст Чотиридесятниця (40 днів) і завершує Страсна седмиця (останній тиждень перед Великоднем).

Існують загальні рекомендації, яких потрібно дотримуватися. Зокрема, перелік заборонених продуктів і страв. Віряни використовують цей період, щоб очиститися від гріхів і з чистою душею увійти в святкування Світлого дня. Також це пам'ять про сорокаденний піст Ісуса Христа, якого він дотримувався перед своїм розп'яттям та Воскресінням.

Що можна їсти у Великий піст 2024 року
У період Великого посту віряни готуються до святкування Великодня не лише духовно, але і тілесно. Під час посту більше часу відводиться для молитов, духовного читання. А тілесна підготовка — це відмова від скоромної їжі. На вашому столі повинні бути лише пісні страви. У Великий піст потрібно хоча б раз причаститися і сповідатися.

Під час Великого посту забороняється вживати в їжу м'ясні продукти, рибу, яйця, молоко, а ще споживати продукти частіше одного разу на день, пити алкогольні напої, палити. Дозволяється рослинна їжа (фрукти, овочі, сухофрукти), соління і квашення, сухарі, чай, бублики, гриби, горіхи, чорний і сірий хліб, каші на воді, киселі. Необхідно на увесь цей час відмовитися від лихослів'я та тілесних втіх.

По суботах та неділях, а також в дні великих свят, які збігаються з Великим постом, дозволяється додати до раціону пісну олію, вино, а вживання їжі збільшується до двох разів на день.

Слід зазначити, що перші чотири дні посту і вся Страсна седмиця (останній тиждень) вважаються найсуворішими. В Чистий понеділок (перший день посту) та Велику п'ятницю (остання перед Великоднем) заборонено вживати їжу. А ось в першу п'ятницю Великого посту дозволяється їсти тільки відварену пшеницю з цукром чи медом.

Існує і певний графік харчування, якого варто дотримуватися в інші дні посту:
- понеділок, середа, п'ятниця — сухоїдіння (компоти, вода, овочі та фрукти);
- вівторок і четвер — гаряча їжа без олії;
- субота і неділя — гаряча їжа з олією.

З дозволу священника послаблення посту дозволяється вагітним жінкам, хворим, дітям та літнім людям. Також можна не дотримуватися його правил тим, хто подорожує.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні