Хто образив путіна та чому він мститься всьому світу в Україні

0
Хто образив путіна та чому він мститься всьому світу в Україні
Російський диктатор Володимир Путін мститься світовому порядку, до якого він колись хотів приєднатися. В Україні він намагається завдати свого власного вирішального удару по США і Європі, щоб перебудувати глобальний порядок на користь Росії.

Про це йдеться в статті Bloomberg, адаптацію якої пропонує ТСН.

Літній вечір у пляжному нічному клубі на чорноморському курорті Сочі нагадував сучасну версію гладіаторських боїв в імператорському Римі. Російські бійці перемогли “світову” команду у змаганнях зі змішаних єдиноборств. Скупо одягнені жінки розмахували російськими прапорами, а натовп ревів, коли команда господарів здобувала перемоги. Кульмінацією став нокаут 44-річного американського бійця.

Це був серпень 2013 року, і в першому ряду в білій сорочці, оточений охороною і політичними прибічниками, сидів Володимир Путін. Шість місяців по тому президент Росії поставив свою країну на шлях війни, захопивши Крим в України і, зрештою, розпочавши повномасштабне вторгнення, якому наступного тижня виповнюється вже другий рік.

Сцена в Сочі втілила світогляд Путіна, пише видання: постановочна демонстрація російської могутності перед обличчям того, що він вважає неповагою до місця його країни у світовому порядку.

Оскільки авторитарний лідер готується посилити свою владу на виборах наступного місяця, питання про те, як з ним впоратися, стало ще більш актуальним після того, як лідер республіканців Дональд Трамп заявив, що якщо він повернеться до влади в США, він може дозволити Росії обирати країни НАТО, які не виконують своїх зобов'язань щодо витрат на оборону.

В Україні Путін намагається завдати свого власного вирішального удару по США і Європі, щоб перекроїти світовий порядок на свою користь. Путін робить ставку на те, що, спираючись на військову силу та образи, він може підкорити світ своїй волі. Китай, з його власними територіальними амбіціями, уважно стежить за тим, наскільки Росія здатна розширити кордони, зазначає Bloomberg.

“Він сидить на своєму троні, стежить за всіма подіями і намагається з'ясувати, як він може маніпулювати і скористатися кожним набором міжнародних обставин, щоб просунутися вперед, — сказала Фіона Хілл, колишня високопоставлена радниця Білого дому з питань Росії. — Путін може виглядати так, ніби він колосально програє, але насправді він виграє — і він буде думати, що виграє”.

Заохочувана Трампом, опозиція республіканців у США до продовження озброєння України зростає. У понеділок, 12 лютого, мільярдер Ілон Маск також закликав американців лобіювати в Конгресі проти фінансування України, заявивши, що “немає жодного шансу”, що Путін може програти війну.

Як Путін потрапив сюди — це історія в трьох частинах, заснована на раніше не опублікованих сценах і розмовах з колишніми главами держав, дипломатами і високопоставленими кремлівськими чиновниками, що охоплюють більш ніж десятирічний період.

Видання Bloomberg зазначає, що Путін “був агентом КДБ, який вийшов з тіні, щоб очолити свою країну після потрясінь 1990-х років за часів Бориса Єльцина; президентом, який знищив олігархію, що виросла з комунізму, і став її всесильним правителем; а тепер — воєнним лідером, який намагається забезпечити, щоб його вторгнення в Україну не перетворилося на афганський провал, який допоміг розпастися Радянському Союзу, який він так шанує”.

У нього немає серйозного суперника на виборах 17 березня, які дадуть йому ще шість років на посаді президента — за словами людей, які працювали з ним у той час, він навіть не був упевнений, що протримається на цій посаді після свого першого терміну, який закінчився 20 років тому. Кремль сповнений рішучості представити його перемогу як публічне схвалення вторгнення.

У матеріалі йдеться, що зараз Путін “безпрецедентними темпами перебудовує російське суспільство за своїм образом і подобою”. Зокрема, він “розпалює патріотичний запал, поєднуючи ностальгію за імперським і радянським минулим Росії з найжорсткішими репресіями за останні десятиліття”. Він позиціонує себе як захисник російського суверенітету і традиційних православних християнських цінностей проти “ліберального” Заходу.

Хоча його вторгнення в Україну спровокувало найбільший конфлікт в Європі з часів Другої світової війни, масштаби розриву між Росією і Заходом за останні два роки багатьом все ще важко уявити.

Через кілька місяців після останнього переобрання Путіна, у 2018 році, Росія прийняла сотні тисяч іноземних гостей на Чемпіонаті світу з футболу. Еммануель Макрон сидів разом з Путіним на фіналі в Москві, щоб побачити, як Франція піднімає трофей.

Bloomberg пише, що французький президент був серед тих, хто намагався використати свої особисті стосунки з Путіним. Його найбільше непокоїло, що Росія може звернутися до Китаю, якщо Європа відвернеться від неї. У 2019 році Макрон запросив його до своєї літньої резиденції, де Путін з'явився з квітами для його дружини Бріджит. Поворотним моментом став рік потому, коли Путін сказав Макрону, що, можливо, опозиційний лідер Олексій Навальний, який пережив замах у Росії, отруївся.

Колишній президент Чехії Мілош Земан, якого в Москві вважали прихильним до Росії, сказав, що він помилявся в оцінці Путіна, особливо щодо його намірів в Україні.

“Я думав, що Володимир Путін раціональний, а не емоційний, що він не може зробити крок, який об'єктивно послабить інтереси Російської Федерації, — сказав він в інтерв'ю. — Саме тому я публічно заявив незадовго до російської агресії, що росіяни не дурні, щоб напасти на Україну. І, на жаль, так сталося, що вони дурні”.

В матеріалі йдеться, що все це дуже далеко від енергійного лідера, який любив дзюдо і прийшов на зміну хворому Єльцину, прагнучи до партнерства з США і Європою, пише видання. У той “медовий місяць” Путін навіть припускав, що Росія може приєднатися до альянсу НАТО, який зараз він оголошує екзистенційною загрозою для своєї країни.

Bloomberg зазначає, що Путін звинуватив Захід, коли згадав про свою пропозицію вступити до НАТО у виступі на щорічній зустрічі Валдайського дискусійного клубу, російського аналітичного центру, в Сочі в жовтні. Після розпаду Радянського Союзу, який поклав край холодній війні, “ми думали, що стали частиною натовпу, — сказав він. — Гадаю, проблема полягала в їхніх геополітичних інтересах і зарозумілості по відношенню до інших”.

Старший радник Путіна в той час сказав, що російський диктатор щиро хотів побудувати тісніші зв'язки із Заходом. Він зустрічався не лише з іноземними лідерами, але й з міністрами, а іноді навіть просто з послами, щоб пояснити свої погляди, в тому числі на найбільш суперечливі теми, такі як його війна в Чечні. Однак, що б не говорив Путін, російські військові не вірили, що буде союз з Організацією Північноатлантичного договору.

“Ми в Міністерстві оборони ніколи не отримували наказів, які б свідчили про серйозність таких намірів”, — сказав Євген Бужинський, колишній генерал, який служив у відділі міжнародних відносин у 2002-2009 роках.

Відчуття зради
Обурення повільно брало гору. В матеріалі йдеться, що Путін часто гнівався після зустрічей з представниками США. Розчарування в Заході поступово переросло у відчуття зради в таких питаннях, як плани США щодо нової системи протиракетної оборони в Європі.

Зрештою, воно вилилося у гнів у сумнозвісній промові на Мюнхенській конференції з безпеки у 2007 році. Перед аудиторією західних лідерів Путін виступив проти НАТО і назвав його розширення “серйозною провокацією”.

“Він фундаментально неправильно зрозумів американські інтереси і політику”, — написав Вільям Бернс, колишній посол США в Москві, а нині директор ЦРУ, у своїй книзі 2019 року “Задній канал: Мемуари про американську дипломатію та аргументи на користь її оновлення”. У перші роки правління Путіна США розглядали Росію як “державу в стані стратегічного занепаду”, і “нам, звичайно, не потрібно було обговорювати довгострокові двопартійні пріоритети і партнерства в Європі, щоб купити прихильність Путіна”, сказав він.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні