Росія вдалася до радянської тактики на фронті: що це означає

0
Росія вдалася до радянської тактики на фронті: що це означає
Російські окупаційні війська вдалися до старої радянської теорії глибокого бою. Таким чином, окупанти намагаються відновити маневр, але поки не можуть реалізувати її через можливості України.

Про це заявив військовий оглядач Костянтин Машовець, пише УНІАН.

За його словами, російські війська намагаються застосувати радянську теорію глибокого бою для оперативного планування, щоб швидко прорвати українську оборону, але не можуть досягти ефекту радянських операцій глибокого бою.

"Теорія глибокого бою - це продукт радянського оперативного мистецтва, розроблений в 1920-1930-х роках, який був покликаний відновити маневр на полі бою після Першої світової війни шляхом взаємодії з противником на декількох фронтах і в глибину на тактичному і оперативному рівнях, атакуючи засоби противника на всіх ешелонах за допомогою артилерії, авіаударів і атак на тили противника в поєднанні з фронтальними атаками з метою прориву оборонних ліній противника. Теорія глибокого бою також стверджує, що успішна оперативна розробка включає послідовні плани послідовних операцій, щоб запобігти відновленню захисником послідовних оборонних позицій після проникнення та їх використання", - повідомили аналітики Інституту вивчення війни.

Відзначається, що ключові оперативні постулати теорії глибокого бою як і раніше актуальні в сучасній війні, і російські військові можуть відновити маневр і подолати оборону України, якщо вони зможуть успішно планувати і проводити оперативно обґрунтовані кампанії. Українські війська також могли б використовувати теорію глибокого бою в своїх інтересах, якби західні прихильники забезпечили необхідними ресурсами.

Машовець, однак, зазначив, що нинішні обмежені можливості російських сил, зокрема, у веденні ефективного контрбатарейного вогню, нанесенні ударів по цілях на оперативній глибині, приховуванні концентрації сил від противника і боротьбі з українським технологічним паритетом, не дозволяють окупантам досягти оперативного рівня раптовості, необхідного для прориву українських ліній і проведення операцій глибокого бою. Експерт заявив, що російському військовому командуванню не вдається впровадити в оперативне планування деякі технологічні інновації, в тому числі дистанційне мінування, масштабні операції з використанням безпілотників, управління і зв'язок з використанням сучасних технологій.

Нинішні можливості України на полі бою, які позбавляють російські сили можливості відновити маневр на полі бою на російських умовах, значною мірою залежать від надання західної військової допомоги в ключових системах, багато з яких в масштабах країни можуть надати тільки США. Наразі українські війська мають переваги в контрбатарейних технологіях і можливостях нанесення ударів середньої і великої дальності.

Західні країни надали НАТО 155-мм артилерійські системи і боєприпаси, здатні вражати цілі на великих відстанях, ніж радянське обладнання, а також контрбатарейні радарні системи, які забезпечили українським силам переваги в прицілюванні. Надані Заходом системи середньої і великої дальності, включаючи HIMARS, ATACMS і ракети Storm Shadow/SCALP, дозволили українським військам досягти значних успіхів, зокрема, звільнити західний берег Херсонської області і завдати серйозної шкоди Чорноморському флоту Росії. Західні системи ППО позбавили російські сили переваги в повітрі, необхідної для підтримки російських наступальних операцій.

Українські війська не зможуть зберегти ці переваги та позбавити російські сили можливості відновити маневр на полі бою на умовах окупантів без подальшої допомоги з боку країн-партнерів у найближчій та середньостроковій перспективі. Машовець зазначив, що російське військове командування навчається і в даний час демонструє більшу оперативну гнучкість, ніж на початку війни, в тому числі шляхом створення нових артилерійських батарей для підвищення вогневих можливостей, посилення розвідувальних можливостей, використання дезінформації для подачі неправдивих відомостей про пересування російських сил і фрагментації пересувань своїх формувань.

Експерт заявив, що російські сили також активно розробляють власні технології для протидії українським можливостям і розвивають свої, включаючи системи РЕБ, морські безпілотники, системи бойового управління.

Україна втратить свої нинішні переваги на полі бою, якщо західні країни, зокрема США, передчасно припинять допомогу в сфері безпеки до того, як зусилля з відродження оборонно-промислової бази зроблять її самодостатньою. Якщо США припинять військову допомогу зараз, російські війська зможуть відновити бойові можливості, необхідні для відновлення маневру на полі бою на російських умовах.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні