Ветеран АТО назвав дві головні проблеми мобілізації в Україні

0
Ветеран АТО назвав дві головні проблеми мобілізації в Україні
Новий закон про мобілізацію не вирішує дві головні проблеми - введення граничного терміну служби і відповідальність за ухилення від обліку. Прописані в документі норми допомагають в мобілізації, але не вирішують головні проблеми.

Про це розповів ветеран АТО, екс-командир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий, пише 24 канал.

Він заявив, що норма про зниження мобілізаційного віку до 25 років не першочергова, тому що зараз Україну захищають бійці 50+, молодих майже немає.

"Покажіть мені 27-річних солдатів, де вони? Звичайно, трохи є, але у нас зараз в основному служать люди іншого віку. У медіа говорили про 40+. Офіційної статистики немає, тому я нею не володію, але, за моєю особистою статистикою, все ж служить моє покоління. Це навіть 50+, а не 40+", - обурився ветеран.

Він зазначив, що основний тягар війни витримують ті, кого називали "народжені в СРСР", а що стосується масової мобілізації, то якраз її найбільше саботує молодь.

Крім того, Дикий детально розібрав дві головні проблеми проекту закону про мобілізацію.

"Встановлення граничного терміну служби. Навіть під час війни людина не повинна купувати квиток в один кінець, як це було з нашими дідами під час Другої світової. Людина не повинна йти воювати назавжди. Ось якщо війна закінчиться через рік, то тобі пощастило, а якщо закінчиться через 10 років, - не пощастило. Ні, людина повинна знати, що він відвоював своє, а далі його замінять ті, хто у нього за спиною... автори норми виходять з того, що 36 місяців служби, наприклад, у Львівському ТЦК або діловодом стройової частини або навіть 36 місяців реальної важкої бойової роботи зі збивання Шахедів - це те ж саме, що 36 місяців, наприклад, в Бахмуті, Авдіївці або на плацдармі в Кринках. Ні, це абсолютно різні 36 місяців, які взагалі непорівнянні між собою... ось для того, щоб ця норма стала досконалою, її треба доповнити буквально ще одним рядком про те, що в цілому термін служби - 36 місяців, але день на "нулі" вважається за два або навіть за три дні", - пояснив експерт.

При цьому він вказав, що так вирішиться питання справедливості щодо тих, хто воює, і чисто практичне питання, тому що саме ті люди, які реально воюють, а не просто служать. Правда, він нагадав, що тоді з'явиться проблема - майже одночасно треба демобілізувати приблизно 700 тисяч осіб, яких потрібно замінити.

За його словами, ще одна велика проблема - відповідальність за ухилення від військового обліку.

"Справа в тому, що зараз найбільша діра в законодавстві - це те, що якщо ти вже вдягнув піксель, то крок вправо, крок вліво - ти дезертир, це серйозний злочин. Якщо тебе офіційно мобілізують, і ти відмовляєшся служити, - це кримінальний злочин на три роки. Але поки ти просто ухиляєшся від обліку або взагалі на ньому не стоїш, посилаєш воєнкома з повістками, тікаєш через вікно з ТЦК, - все це дрібне адміністративне правопорушення. Максимальна санкція за це - 1700 гривень штрафу. На жаль, новий законопроект залишає все без змін", - вказав ветеран АТО.

Крім цього, він акцентував увагу на тому, що вводиться кримінальна відповідальність за відмову від проходження ВВК, але це величезна діра в законі.

"Якщо тебе офіційно мобілізують, і ти відмовляєшся, - це злочин. Але призвати можна тільки ту людину, яка пройшла ВВК, на якій її визнали придатноою. Але непроходження ВВК - це не злочин. Ти можеш просто не проходити ВВК, кожен раз платити 1700 гривень штрафу і гуляти далі. Тобі нічого не буде. Попередня версія законопроекту це враховувала: за відмову від проходження ВВК було таке ж покарання, як за відмову від призову. А тепер - ні. Ця норма кудись зникла з нової версії. Взагалі таке враження, що нову версію писали так, щоб не образити ухильників, нічим їх не розчарувати, не засмутити", - розповів експерт.

Також він уточнив, що в законопроекті є норма, яка викличе колапс судової системи, - рішення про санкції проти ухильників - блокування карток, арешт рахунків – і оскарження цих рішень в судах.

"Зменшення віку в новому законопроекті, те, що нарешті закликають ряд категорій, які мали відстрочку, електронний кабінет - все це дуже-дуже добре. Але це хороші допоміжні речі. А спочатку треба вирішити дві принципові проблеми: введення граничного терміну служби, тут трохи доопрацювати, і відповідальність за ухилення від обліку, тому що, на жаль, цього немає зовсім. Це треба зробити спочатку, тому що далі вже йдуть всі інші доповнення. Тоді вони будуть прекрасно працювати, але без вирішення двох базових проблем - все повисне в повітрі", - підсумував Дикий.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні