29 січня - Лаврентія Києво-Печерського: що не можна робити в жіночий день

0
29 січня - Лаврентія Києво-Печерського: що не можна робити в жіночий день
29 січня за новим церковним календарем згадують святого Лаврентія Києво-Печерського. У народному календарі - Лаврентіїв день, який за старих часів вважали жіночим.

Про це пише УНІАН.

Про що говорять прикмети на 29 січня
- якщо місяць зростаючий - погода, як цього дня, буде ще добру половину наступного місяця, а якщо молодик - така погода буде другу половину місяця;
- місяць червоний і дерева шумлять у лісі - до сильного вітру;
- сніг скрипить під ногами - у серпні буде спекотно;
- дрова погано розгораються - до відлиги.

У народному календарі 29 січня - свято Лаврентіїв день. У народі кажуть: "Лаврентіїв день то січнем, то березнем потягне, і теплом приголубить, і морозом віддубасить".

Що не можна робити 29 січня
- лаятися, особливо з чоловіком, а також лаяти дітей - головна заборона цього дня;
- відмовляти в допомозі;
- бажати зла;
- впадати у відчай.

За народними прикметами цього дня не варто що-небудь різати, рубати, пиляти, колоти - можна поранитися, тому навіть хліб радять не різати, а ламати. Жінкам у Лаврентіїв день не слід виконувати важку роботу і займатися рукоділлям - вважається, що вони можуть втратити жіночу привабливість.

Що можна робити 29 січня
У день пам'яті святого Лаврентія добре піти до храму, помолитися. До преподобного звертаються з проханнями зберегти здоров'я, просять зцілення від хвороб очей.

День вважається жіночим - у народі кажуть, що саме в цей час господиня може привернути в дім щастя і захистити сім'ю від біди. Жінкам належить спекти пироги з капустою і пригостити всіх домашніх - на щастя й успіх.

29 січня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Яків, Роман, Юліан, Костянтин, Ігнатій, Леонтій, Дмитро, Герасим, Іван.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні