Померла відома поетеса із заходу України

0
Померла відома поетеса із заходу України
На 87 році померла Анастасія Сильвестрівна Фікерт (Мойсей) – педагогиня, публіцистка, поетеса та правозахисниця з Івано-Франківщини.

Про це повідомив міський голова Калуша Андрій Найда.

Анастасія Фікерт – одна з чотирьох прикарпатців, які з 2014 року отримують довічну державну іменну стипендію громадянам України, що зазнали переслідувань за правозахисну діяльність.

Народилася 18 жовтня 1937 р. у селі Рожнів на Станіславщині. У 14 років пройшла Станіславську тюрму, а після неї – сталінські концтабори на Далекому Сході.

Заарештована 17 лютого 1951 р. за антирадянську діяльність (вірші, листи, зв'язки з бандерівцями). Засуджена до 10 років позбавлення волі, звільнена 24 квітня 1956 р. Проживала у Караганді до 1962 р. Закінчила Івано-Франківський педагогічний інститут. Працювала учителькою математики, зокрема, й у Калуській школі №6.

"Я звинувачую московських окупантів, їх комуністичну партію і вимагаю суду над ними за свою розтоптану і знівечену юність та молодість, за рабську працю в московських ГУЛАГах", — писала Анастасія Фікерт.

Через слово пропагувала волю та свободу України. Публікувала свої вірші, прозу, краєзнавчі дослідження краю в газетах "Дзвони Підгір’я", "Українська думка" (Англія), "Криця", альманахах "Зона", "Нова зоря". Була членкинею Калуської станиці Братства вояків УПА, КУНу, "Меморіалу", Спілки політв’язнів і репресованих.

Чин похорону відбудеться у середу, 24 січня, об 11:00 у Будинку смутку при Церкві Святих Кирила і Методія УГКЦ (м. Калуш, вул. Б. Хмельницького, 52А).

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні