Як вибрати плащівку?*

0
-3
Як вибрати плащівку?*

Плащівку зазвичай використовують для пошиття курток, плащів, спецодягу, гірськолижного чи військового спорядження та деяких головних уборів. Однак для різних видів вбрання може знадобитися плащова тканина з особливими властивостями. Щоб зрозуміти, яка плащівка підходить для пошиття певного одягу, слід знати різновиди та характеристики тканини.

Чим особлива плащівка?

Свою історію плащові матеріали ведуть ще з ХІХ століття. Саме тоді шотландський хімік Чарльз Макінтош запатентував тканину, яка не намокала під дощем. З неї й шили перші плащі-дощовики. Щоправда, її якість, вигляд, тактильні властивості були далекими від сучасних матеріалів.

Плащівки, які застосовують для пошиття вбрання сьогодні – це величезне розмаїття тканин. Вони бувають різної товщини, з грубою і більш делікатною фактурою, гладкі, з тисненням і стьобані, однотонні та з принтами. Проте всіх їх об’єднує спільна риса – водовідштовхувальні властивості. Є у цієї тканини й деякі інші специфічні характеристики:

  • висока щільність і міцність полотна;
  • зносостійкість;
  • добра теплоізоляція, поєднана зі здатністю пропускати повітря.

Більшість сучасних плащових матеріалів містять синтетичні волокна. Завдяки їм знижується здатність тканини поглинати воду. Крім того, синтетична складова підвищує стійкість до УФ та погодних факторів.

Різновиди плащівки

Плащові матеріали класифікують за багатьма ознаками:

  • Щільність визначається кількістю поперечних і поздовжніх ниток на квадратний дюйм, чим більше ниток, тим більша щільність.
  • Товщина самої нитки плетіння вимірюється в деньє.
  • Вага матеріалу вказується в г/м. Чим тоншу нитку використовували в плетінні, тим менша вага.
  • Рівень вологозахисту залежить від типу просочення. Буває молочне, поліамідне, поліуретанове, акрилове, гумове, з блиском, матове чи без спеціального просочення.

Плащові тканини з товстих волокон і високою щільністю зазвичай використовують для пошиття чохлів, наметів, спальних мішків, а з глянцевим просоченням – для пуховиків. Щільні бавовняні тканини з матовим покриттям обирають для класичних тренчів, а двошарові з утеплювачем – для демісезонного верхнього вбрання.

Більшість популярних різновидів плащівок можна знайти в інтернет-магазині тканин Атлас, де ви зможете вибрати матеріал для пошиття будь-яких речей.

А якщо виникнуть складнощі з самостійним вибором, завжди можна скористатися допомогою фахівців магазину, які є досвідченими експертами в питаннях щодо текстилю.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні