Деякі українці можуть отримати понад 13 тисяч гривень

0
Деякі українці можуть отримати понад 13 тисяч гривень
Постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС призначається державна та додаткова пенсії. Це стосується як ліквідаторів, так і цивільного населення.

Про це інформує Пенсійний фонд України.

Коли чорнобильці можуть вийти на пенсію
Для пенсіонерів, які отримали інвалідність унаслідок аварії на ЧАЕС, діє індивідуальна система розрахунків. Їм призначають компенсацію у сумі, яка відшкодовує збитки, отримані у 1986-1990 роках, або ж ця виплата корелюється відповідно до зарплати.

Якщо ж особи не були працівниками ЧАЕС, але проживали чи здійснювали іншу діяльність на території з найбільшою концентрацією радіоактивного забруднення, вони можуть отримати зменшений пенсійний вік. Такі українці можуть вийти на пенсію на 1-13 років раніше. Так, наприклад, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вік виходу на пенсію зменшується на 5, 8 або 10 років, в залежності від часу та тривалості роботи в зоні відчуження. При цьому тривалість страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, зменшується на кількість років зменшення пенсійного віку. Але важливо, що в підсумку страховий стаж не може бути менше 15 років.

Розмір пенсій для чорнобильців
Пенсія за інвалідністю для чорнобильців має встановлені мінімуми. Станом на 1 березня 2023 року пенсійні виплати по інвалідності для чорнобильців не можуть бути меншими за:

8 187,48 гривні – для I групи;

6 549,98 гривні – для II групи;

5 048,95 гривні – для III групи та неповнолітніх осіб з інвалідністю.

Пенсія ліквідаторів залежить від встановленої для них групи. На момент останньої індексації ці виплати такі:

13 376,21 гривні – для I групи;

10 700,97 гривні – для II групи;

8 025,73 гривні – для III групи.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні