Народне свято 20 січня: чим цей день небезпечний

0
Народне свято 20 січня: чим цей день небезпечний
Православна церква України 20 січня за новим стилем вшановує пам'ять вірменського священика і пророка Євфимія Великого. За старим стилем 20 січня відзначають Собор Іоанна Хрестителя або по-народному - Іванів день.

Про це пише Уніан.

Це народне свято здавна вважається небезпечним через непередбачувану і мінливу погоду. Відлига всього за кілька годин переходила в заметіль, і навпаки. У далеку поїздку наші предки в цей день не відправлялися, оскільки боялися застрягти на дорозі. Також день небезпечний через підвищений ризик захворіти.

У народне свято 20 січня наші предки відзначали початок Зимового м'ясоїда. З цієї дати селяни різали на м'ясо домашню худобу і птицю, готували м'ясні страви і накривали багаті столи. Починався зимовий період весіль. Додому запрошували сватів і пригощали їх. А молоді юнаки і дівчата збігали з дому і ходили на побачення.

За старим стилем в цю дату святкували Собор Іоанна Предтечі, який також називається Іван Бражник, оскільки в свято 20 січня було прийнято варити і пити домашнє пиво. Також в це свято пили святу водохресну воду, яка залишилася після Хрещення Господнього, і доїдали водохресну кутю.

Жінки 20 січня сідали за вишивку. У Київській Русі вважалося, що будь-яка дівчина повинна вміти вишивати, інакше її можуть не взяти заміж. Окрім рукоділля іншою роботою не робили, оскільки день вважався святковим.

20 січня - вдала дата для весілля. А у вагітних в цей день легко пройдуть пологи.

20 січня - знак Зодіаку
Народжена 20 січня людина за знаком Зодіаку - Козеріг. За характером іменинники цього дня честолюбні. Люблять увагу і похвалу. Якщо їхні зусилля не визнають, то відчувають себе невпевнено і починають сумніватися в собі. Легко кидають нову справу, якщо за короткий термін не домагаються успіху. Народжені 20 січня люди мають багато інтересів і захоплень, але їм важко сконцентруватися на чомусь одному.

Що не можна робити 20 січня
Не можна нічого піднімати з землі, особливо монети, інакше будете жити в бідності.

Окрім рукоділля не варто займатися роботою по дому і важкою фізичною працею.

Нещасливий день для поїздок і подорожей.

20 січня не варто легко одягатися, нехтувати шапкою і рукавичками і в цілому одягатися не по погоді. Значно підвищується ризик захворіти, якщо неправильно оціните погоду.

Прикмети погоди 20 січня
Існують такі прикмети про погоду в цей день:

Погода сніжна і похмура - до хорошого врожаю влітку.

Іній в цю дату віщує нічні заморозки.

Вітряний день - до дощового року.

Якщо піднялася заметіль, то вона триватиме весь тиждень.

Зимова хуртовина віщує ранню весну.

Яскраве сонце опівночі віщує ранню весну.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні