«ПриватБанк» блокує картки українців через один переказ

6
«ПриватБанк» блокує картки українців через один переказ
В Україні в межах фінансового моніторингу рахунок можуть заблокувати не лише через переказ підозрілих сум, а й внаслідок шахрайської схеми. Злочинці, які відмивають гроші за допомогою криптовалют, на спеціалізованих майданчиках купують "монети". Однак платню вони надсилають не зі свого рахунку, а з карти жертви. У результаті учасниками схеми стають і невинні українці, які лише хотіли продати криптовалюту.

Про це пише OBOZ.UA.

Рахунки українців блокують: як карають за криптовалюту
Шахраї крадуть гроші українців і одразу ж купують криптовалюту. Діє налагоджена схема: з картки жертви гроші переказують одразу на рахунок того українця, який продає криптовалюту. Він, нічого не підозрюючи, продає, наприклад, частину свого біткоїну. Отримує на картку гривню. Проте згодом його рахунок блокує банк.

"Я продав криптовалюту на 10 тис. грн. Я не встиг витратити гроші, а мій рахунок заблокували нібито за шахрайські дії. Я звернувся до ПриватБанку, а мені тепер кажуть, що потрібне або рішення суду, або щоб я повернув гроші жертві", – поскаржився один із українців. Таких історій – сотні. Банки у своїх діях керуються чинними правилами.

ПриватБанк, як і будь-яка інша фінансова установа, реагує на скарги про те, що за допомогою картки їхнього банку здійснюються шахрайські перекази. Якщо під час перевірки виявляється, що справді жертва схеми переказував на рахунок у банку гроші, такий рахунок заморозять. Знаючи це, шахраї користуються чужими рахунками, власники яких думають, що вони беруть участь не у відмиванні коштів, отриманих злочинним шляхом, а лише продають свою криптовалюту.

У "Приваті" пояснюють: жодних особливих вимог немає та нових правил не вводили. Проте закон зобов'язує проводити фінансовий моніторинг, реагувати на підозри щодо порушення законів.

"В умовах курсу України на європейську інтеграцію вимоги фінмоніторингу й надалі посилюватимуться, якщо ми як суспільство прагнемо стати частиною цивілізованого демократичного світу", – розповідає Роман Корнілюк, д.е.н., фінансовий аналітик YouControl.

Андрій Дубас, президент Асоціації українських банків додає: обійти фінансовий моніторинг банків не вдасться. Важливо дотримуватись "фінансової гігієни". Переказувати та отримувати гроші з рахунків фізосіб без документального пояснення такої операції – сумнівна ідея. Особливо якщо йдеться про значну суму.

Як приклад Дубас розповідає про ситуацію, коли у вас позичили велику суму грошей готівкою, а повертатимуть щомісяця на картку. Щоб на випадок, якщо банк попросить пояснити операцію, у вас було підтвердження, оформіть борг та умови його повернення письмово. "Поради для українців – стежити за фінансовою гігієною... Усі фінансові транзакції моніторяться. Завжди банк може ставити питання", – розповідає експерт.

Як правильно користуватися карткою та не втратити доступ до рахунку
Фінансовий моніторинг насамперед стосується невластивих операцій, великих сум, операцій з готівкою тощо. Однак заблокувати картку можуть і в інших випадках. Наприклад, якщо ви отримали повідомлення від банку з проханням оновити свої анкетні дані та не відповіли на нього, банк має право розірвати з вами договір.

Фінансовий моніторинг посилюватиметься. У Стратегії доходів, яку вже затвердив Кабмін, передбачається, що незабаром банки надсилатимуть інформацію про стан рахунку своїх клієнтів. Тобто податківці зможуть побачити, скільки коштів на свою картку отримує українець, та перевірити, чи ця сума відповідає офіційному доходу.

Наразі банки надсилають до податкової лише інформацію про відкриття рахунку. Проте на вимогу правоохоронці, контролюючі органи також можуть отримати інформацію про суми. Згодом усі перекази стануть доступними для податківців. Фінансовий моніторинг удосконалюватиметься, а вимоги до звітів – зростатимуть.

Якщо ж ви хочете купити або продати криптовалюту, користуйтеся послугами лише перевірених відомих бірж, які стежать за тим, щоб їхній майданчик не використовували шахраї.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Щоб ти Здох клоун зеленський з хряком-порошенком трикратний крадій наших пенсій і заощаджень ощадбанку урср!!!!
Відповісти
БІСнесмени як грабити народ України, то перші, а як в окопи захищати Україну обсираючись втікають... а бідних й пограбованих людей по селам і містам хапають за цих БІСнесменів-крадіїв воювати й гинути заставляють крадущі пенсії зе-бандити при владі!!! і крадій пенсій сцикливий хряк -порошенко з синками теж відкупився накраденними грішми від участі в війні в окопах на передовій!!!
Відповісти
БІСнесмени як грабити народ України, то перші, а як в окопи захищати Україну обсираючись втікають... а бідних й пограбованих людей по селам і містам хапають за цих БІСнесменів-крадіїв воювати й гинути заставляють крадущі пенсії зе-бандити при владі!!! і крадій пенсій сцикливий хряк -порошенко з синками теж відкупився накраденними грішми від участі в війні в окопах на передовій!!!
Відповісти
Щоб ти Здох жидо-клоун зеленський з вальцманоХряком-порошенком трикратний крадій наших пенсій і заощаджень ощадбанку урср!!!!
Відповісти
Трикратно крадущим мізерні пенсії в пенсіонерів Ганебним зе-бандитським депутатам-слугам жидівському народу знову зе-клоун незаконно підвищив бандитські гривневі-100000 зарплати ГЕНОЦИДНО-ЦИНІЧНО пограбувавши масово вимираючих з голоду пенсіонерів з мізерними 2000гривневими пенсіями, на які неможливо вижити, щоб сплатити комунальні послуги, купити необхідну іжу і ліки!!!
Щоб ти Здох жидо-клоун зеленський з вальцманоХряком-порошенком трикратний крадій наших пенсій і заощаджень ощадбанку урср!!!!
Відповісти
за панські награбовані в народу маєтки війна тільки для бідняків які немають чим відкупитись! краще відсидіти на нарах чим за панське крадуще зеленське жидівське бидло йти гинути! пішли ви зе-бандити нахYй!!!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні