Велике церковне свято 6 січня: що потрібно зробити і що не можна виносити з дому

0
Велике церковне свято 6 січня: що потрібно зробити і що не можна виносити з дому
6 січня за новим церковним календарем православні відзначають Хрещення Господнє, або Богоявлення - одне з 12 головних свят для віруючих християн. Про традиції дня, його народні прикмети, а також що відзначають у церкві 6 січня за старим стилем.

Про це пише Уніан.

6 січня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем
6 січня (19 січня за старим стилем) - свято Хрещення Господнє, або Богоявлення. Це одне з 12 головних свят у церкві - двунадесяте. За своїм значенням воно прирівнюється до Великодня.

Водохреща стало окремим святом з кінця IV століття. Воно пов'язане з важливою віхою в земному житті Ісуса Христа - цього дня Спаситель прийняв хрещення від пророка Іоанна Предтечі в річці Йордан. Під час занурення у воду на Христа зійшов Святий Дух у вигляді голуба, а голос із небес у цей момент проголосив, що Ісус - Син Господній і несе світові Його волю. Вважається, що це було явлення Святої Трійці: Бога - Отця, Бога - Сина і Бога - Святого Духа. Саме тому Хрещення Господнє називають також Богоявленням.

Але на цьому богоявленські чудеса не закінчилися: в історії сказано, що після того, як хрестили Христа, річка Йордан пішла назад і змінила свою течію. До речі, це знамення повторюється щороку.

Головним символом свята Водохреща є вода - вважається, що вся вода в ніч на Водохреща стає цілющою і чудодійною і залишається такою протягом доби. Воду на Богоявлення освячують двічі: ввечері напередодні свята Водохреща і в саме свято. Вода, освячена в Навечір'я і на Водохреща, має однакову благодать.

Свято 6 січня за старим стилем - Різдвяний святвечір. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 24 грудня.

Про що говорять прикмети на 6 січня
За прикметами цього дня судять, яким буде врожай:

мороз цього дня - до багатого врожаю зернових;

туман і сніг пластівцями - також чекай гарного врожаю;

опівдні по небу пливуть сині хмари - буде багато пшениці.

У народному календарі 6 січня - свято, яке називають просто - Водохреще, Водохреща. Вважається, що люди, які охрестилися цього дня, перебувають під особливим Божим захистом, а ті, хто посватається, житимуть у шлюбі довго і щасливо. Сни в ніч на Водохреще вважаються віщими.

Що не можна робити 6 січня
У велике свято є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

сваритися, лаятися, богохульствувати;

пліткувати, заздрити, бажати поганого;

давати і брати гроші в борг;

займатися важкою фізичною роботою, домашніми справами;

ворожити;

відмовляти в милостині нужденним.

Вважається, що цього дня не можна ставити на підлогу посуд зі святою водою, а також розбавляти святу воду. За народними повір'ями напередодні свята і в день Богоявлення не можна нічого виносити і давати з дому - наші пращури вважали, що можна винести удачу і здоров'я сім'ї.

Що можна робити 6 січня
Вранці на Водохреща належить за можливості побувати в храмі на святковій службі та помолитися. У молитвах до Ісуса Христа просять про здоров'я, мир, допомогу дітям, урожай.

Водохресний ранок заведено починати з ковтка освяченої води. Святою водою радять запастися у свято на весь рік, до наступного свята. Пити її слід натщесерце і з молитвою - вірять, що вона лікує серйозні хвороби, очищає душу й тіло.

Купання на Водохреща - невід'ємна частина святкування. Вважається, що обмивання в крижаній ополонці очищає від гріхів. Але це, швидше, народна, ніж церковна традиція, тому занурюватися в ополонку чи ні - особисте рішення кожного.

6 січня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Тетяна, Уляна, Христина, Іван, Ян.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні