Священник розповів, чи можна святкувати Різдво 25 грудня та 7 січня

0
Священник розповів, чи можна святкувати Різдво 25 грудня та 7 січня
В Україні святкування Різдва цього року відбувається за новим календарем — 25 грудня. Православна церква України разом із Українською греко-католицькою церквою 1 вересня 2023 року перейшли на новоюліанський календар, який змінює дати відзначення більшості церковних свят.

Роздуми про святкування Різдва отця Віктора Маринчака наводить Суспільне Харків.

І в тому, і в іншому календарі 25 грудня — це день святкування Різдва.

За старим Юліанським календарем і за новим Григоріанським і, так званим, Новоюліанським календарем, просто змінено відносно сонця, відносно перетинання меридіана ці дати. Тобто, Юліанський календар відстає, і за цей час він відстав на 13 діб, і за якийсь час на 14 діб відстане від сонячного року.

«У нас 25 грудня за Новоюліанським і Григоріанським календарем — це перший день, коли починає додаватися день, на хвилину стає довшим. І саме тому церква свого часу обрала цей день як символ народження Сонця правди Ісуса Христа. Сонце народжується на новий рік і спаситель наш народжується. А його називають у молитвах і сонцем просто і сонцем правди. І він народжується в той день, коли додається на одну мить, тобто мале ще сонце, новонароджене сонце нового року. Найбільш консервативні церкви святкують 25 грудня за Староюліанським календарем. Але це вже виходить тепер аж 7 січня. Ще раз — ми всі святкуємо в один день, тільки за різними календарями», - вважає священник

А тепер ми хочемо з’єднатися в одному календарі. І це відповідає символізму Різдва, символізму новонародженого сонця. Саме тому прийняте таке рішення переходити на Новоюліанський календар, щоб 25 грудня справлялося разом з усім цивілізованим світом Різдво Христове.

Чи можна святкувати Різдво двічі — 25 грудня та 7 січня

«Насправді нічого поганого в собі це немає. Поясню чому: від 25 грудня до 6 січня період зимових свят. 25 грудня — це Різдво Христове, а 6 січня — це Богоявлення, це хрещення Спасителя нашого Ісуса Христа. Колись ці два свята були об’єднані й святкувались в один день. І загальна назва була Богоявлення, бо з’являється Христос, народившись. Являється він народові, коли приходить хреститися, саме тому це свято називають Богоявленням. І воно об’єднало і подію Різдва і подію Хрещення Ісуса в Іордані. Нічого дивного і неправильного не буде, якщо ми будемо святкувати і в той, і в той день», - вважає священнослужитель

Так чи інакше це продовження святкування оцих святок зимових. Але з часом безумовно люди зупиняться на тому, щоби різдвяну ялинку ставити саме на 25 грудня.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні