Церковне свято 23 грудня: що не можна брати в руки цього дня

0
Церковне свято 23 грудня: що не можна брати в руки цього дня
23 грудня за новим церковним календарем згадують святого Феодула Критського і ще дев'ятьох мучеників. У народному календарі - Федулів день.

Про це пише Уніан.

23 грудня (5 січня за старим стилем) - день пам'яті великомученика Феодула Критського і ще дев'яти мучеників із ним, які загинули за віру.

Феодул Критський жив у III столітті у Фессалоніках. Це були часи правління імператорів Діоклетіана і Максиміліана, коли християни зазнавали жорстоких гонінь.

У писанні сказано, що Феодул був читцем у місцевій церкві. Одного разу йому наснився сон, як якийсь чоловік у світлому одязі щось поклав йому в долоню. Коли Феодул прокинувся, то виявив перстень із зображенням хреста. З його допомогою він став зцілювати хворих. Незважаючи на гоніння, Феодул також проповідував Євангеліє. Правитель міста, дізнавшись про це, запропонував юнакові зректися віри, але отримав відмову. Тоді Феодула поставили перед вибором: благополучне життя або негайна смерть. Святий відповів, що вибирає життя вічне. Тоді його кинули до в'язниці, але він і там став проповідувати і навернув до християнства бранців. Дев'ятьох християн і Феодула судили, але так і не змусили зректися віри і після кинули в море, прив'язавши каміння.

Свято 23 грудня за старим стилем - день пам'яті святих мучеників Міни, Єрмогена і Євграфа. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 10 грудня.

Про що говорять прикмети на 23 грудня
За прикметами дня судять, якою буде погода найближчими днями, а також можна було дізнатися, яким буде літо:

погода ясна цього дня - до морозів;

зірки мерехтять - буде холоднеча;

сухо - до посушливого літа;

сильний снігопад - до гарного врожаю.

У народному календарі 23 грудня - свято Федулів день, Федул Зимовий. Кажуть: "Прийшов Федул, і вітер подув - значить, урожай буде хорошим". Цього дня увагу слід приділити домашнім тваринам і проявити особливу турботу про них.

Що не можна робити 23 грудня
Цього дня є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

сперечатися, лаятися, збирати плітки;

ображати тварин;

відмовляти в допомозі;

веселитися і порушувати інші правила посту.

Триває Різдвяний піст, з 18 до 24 грудня - найсуворіший тиждень, тож потрібно утримуватися не лише у вживанні спиртного та скоромної їжі, а й у розвагах. Тим, хто постить, в цей день можна їсти гарячу їжу без олії - раніше ми публікували докладний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

Народні прикмети кажуть, що цього дня слід бути особливо обережними з гострими предметами - якщо поранитися, то буде гоїтися до наступного грудня. Не радять шити, особливо незаміжнім дівчатам, щоб вони не залишилися без женихів. Віддавати борги і робитися своїми планами також краще в інший день.

Що можна робити 23 грудня
У день пам'яті святих можна піти до храму або помолитися вдома. У великомученика Феодула просять допомоги у веденні домашнього господарства - святий вважається покровителем домашніх тварин.

Також цього дня заведено пекти пісне печиво у вигляді фігурок тварин - за старих часів вірили, що така випічка відлякує зло і притягує добро. За звичаєм 23 грудня потрібно завершити приготування до Різдва.

23 грудня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Василь, Іван, Макар, Наум, Павло, Феодул.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні