В Україні різко подорожчали популярні овочі

0
В Україні різко подорожчали популярні овочі
В Україні перед Різдвом та Новим роком дорожчає низка популярних овочів. Помітне зростання зафіксовано в сегментах тепличних помідорів, моркви високої якості та цибулі. Однак якщо ціни на томати та моркву ще зростатимуть, цибуля, найімовірніше, незабаром подешевшає.

Про це пише OBOZ.UA.

Помідори
Ціни на свіжі помідори в супермаркетах України встановили на середньому рівні 90,2 грн/кг, що на 15 грн вище за середню листопадову ціну (75,2 грн/кг). Більшість мереж пропонує купити томати за 85-89 грн, однак у деяких магазинах вартість кіло перевищує 100 грн.

Як повідомляють аналітики проєкту EastFruit, активне зростання цін на тепличні помідори виникло через помітне підвищення попиту. Імпортні томати з Туреччини вже надходять до України за 80-90 грн/кг, що в середньому на 21% дорожче, ніж на початку грудня. А до цієї ціни ще додається маржа торгових мереж.

Імпортні помідори в Україні вже продаються в середньому на 32% дорожче, ніж за аналогічний період минулого року. А якщо розглядати п'ятирічну динаміку, то нинішнього сезону оптові ціни на помідори досягли нових рекордних позначок.

Морква
На 22 грудня українські супермаркети продають моркву в середньому по 10,45 грн/кг. Як показав моніторинг OBOZ.UA, дешевше 10 грн моркву можна купити лише за акцією. А митий овоч коштує від 18 грн/кг та дорожче.

Ціни на моркву в Україні почали підвищуватись ще з початку грудня, повідомляють аналітики. При цьому активні темпи торгівлі протягом останніх двох тижнів лише зміцнювали цю тенденцію.

Фермери вже відвантажують овоч високої якості за ціною 11-15 грн/кг. Це в середньому на 10% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня. Проте галузеві експерти наголошують, що тенденція зростання цін відзначається лише у сегменті моркви високої якості. Це означає, що в магазинах та на ринках така морква теж може подорожчати.

Головним драйвером зростання цін став підвищений попит напередодні новорічних свят. Втім, незважаючи на чергове подорожчання моркви, її оптові ціни в грудні-2023 все ж таки на 25% нижчі, ніж в аналогічний період минулого року.

Цибуля
У грудні ціни на цибулю в супермаркетах досягли в середньому 16,1 грн/кг, це майже на 3,5 грн перевищує середню ціну листопада. Однак розцінки в роздріб скоро можуть змінитися.

Керівниця відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" Тетяна Попович, виробники цибулі вже опустили закупівельні ціни на 16% дешевше порівняно з попередніми місяцями. А щодо грудня-2022 вартість овочів знизилася вдвічі.

Справа в тому, що якість цибулі погіршилася через масштабне недотримання сучасних методів вирощування. За словами Попович, значна частина цибулі на ринку "має середню або низьку якість і не підходить для тривалого зберігання".
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні