21 грудня - святителя Петра: категоричні заборони на сьогодні

0
21 грудня - святителя Петра: категоричні заборони на сьогодні
21 грудня за новим церковним календарем згадують мученицю Іуліанію і святителя Петра, митрополита Київського і всієї Русі. У народному календарі - Петро Напівкорм.

Про це пише УНІАН.

Про що говорять прикмети на 21 грудня
- якщо почалася хуртовина і пішов густий сніг - літо буде дощовим;
- стоїть тиха і ясна погода - зима буде спокійною і передбачуваною;
- павуки почали плести павутиння і спускатися по ньому - через дев'ять днів буде мороз;
- синиці ховаються під дахом - через кілька днів почнеться заметіль.

У народному календарі 21 грудня - свято Петро Напівкорм, Петрів день, Петро. Назва "Напівкорм" з'явилася, бо в цей час зазвичай запаси кормів для домашніх тварин вичерпувалися наполовину, тому їх перевіряли - чи вистачить до нового врожаю.

Що не можна робити 21 грудня
- лаятися, лихословити, порушувати правила посту;
- відмовляти в допомозі;
- ткати, прясти і користуватися в роботі гострими предметами;
скупитися.

Триває Різдвяний піст, з 18 до 24 грудня - найсуворіший тиждень, тому потрібно утримуватися не тільки у вживанні спиртного і скоромної їжі, а й у розвагах і розвагах. Тим, хто постить, в цей день можна їсти гарячу їжу без масла - раніше ми публікували докладний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

Вважається поганою прикметою не завершити важливу справу до цього дня, наприклад, не віддати борг. Також 21 грудня не можна нікому бажати щастя, бо все складеться навпаки - таке побажання призведе до бід.

Що можна робити 21 грудня
Святителю Петру моляться про зцілення від важких недуг, просять допомоги впоратися з життєвими проблемами і знайти вихід з важких ситуацій.

У цей день продовжують готуватися до Різдва, яке за новим стилем відзначають 25 грудня. За старих часів в цей час побоювалися пристріту і злих людей, тому для захисту клали на чільне місце срібний предмет - наприклад, маленьку срібну ложку. Вірили, що тоді люди з недобрими помислами будуть обходити дім стороною.

Ніч із 20 на 21 грудня, як і ніч зимового сонцестояння з 21 на 22 грудня, вважаються найсильнішими в році, що минає, - у цей час заведено загадувати найпотаємніші бажання.

21 грудня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Леонтій, Михайло, Микита, Петро, Прокоп, Сергій, Уляна.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні