13 грудня - Євстратіїв день: що сьогодні заборонено робити

0
13 грудня - Євстратіїв день: що сьогодні заборонено робити
13 грудня за новим церковним календарем згадують мучеників Євстратія, Євгенія, Авксентія, Ореста, Мардарія, які постраждали за віру в Христа. У народному календарі - Євстратіїв день.

Про це пише УНІАН.

Про що говорять прикмети на 13 грудня
- випав сніг цього дня - лежатиме до квітня;
- погода морозна і ясна - влітку буде хороший урожай, а якщо тепла - то поганий;
- хмари швидко і низько пливуть - до холоднечі.

У народному календарі 13 грудня - свято Євстратіїв день, яке також називали Відьмині посиденьки. Вважалося, що в цей час нечисть влаштовує шабаш і думає, як сонце винищити, тому трапляються зимові бурі та хуртовини.

Що не можна робити 13 грудня
- лихословити, лаятися з близькими;
- відмовляти в допомозі;
- порушувати правила посту;
- ображати будь-кого, зокрема й тварин.

Народні прикмети пов'язані з містикою і забобонами: вважається, що не слід підмітати і мити підлогу, щоб не вимести з дому достаток, а також залишати віник біля входу - нечисть викраде, щоб сонце замести. У жодному разі не можна піднімати що-небудь із землі - можна втратити здоров'я і залишитися без грошей, а на тих, хто порушить заборону лихословити, відьма з неба на голову звалиться, і болітимуть поперек і суглоби. Вірити цьому чи ні - особиста справа кожного, але знати про ці прикмети не завадить.

Що можна робити 13 грудня
Цього дня можна піти до храму або помолитися святим мученикам удома. У святих Євстратія, Євгена, Авксентія, Ореста і Мардарія просять непохитності віри і твердості духу, душевного спокою і сил винести всі життєві негаразди і йти правильним шляхом.

Тим, хто дотримується посту, цього дня можна їсти гарячу їжу без олії. Раніше ми публікували детальний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

13 грудня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Аркадій, Володимир, Арсеній, Гаврило, Орест, Олександр, Євген, Анастасія, Герман, Іван.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні