Українцям з 1 січня підвищать мінімальну зарплату

0
Українцям з 1 січня підвищать мінімальну зарплату
В Україні вже за кілька тижнів розмір мінімальної зарплати підвищать уперше з 2022-го. Замість 6700 грн українці, які працюють повний день, мають отримувати від 7100 грн. Такий перерахунок ледве покриє зростання цін за останній рік і точно не дасть можливість повернутися до того реального розміру зарплат, який був до повномасштабної війни (з урахуванням інфляції).

Про це пише ОBOZ.UA.

Мінімальну зарплату переглянуть уже за кілька тижнів
З 1 січня 2024-го в Україні нарешті підвищать мінімальну зарплату – з 6700 до 7100 грн. Цього року перераховувати зарплати не стали навіть в умовах все ще високої інфляції через складний фінансовий стан. Дефіцит бюджету 2024-го становитиме близько 43 млрд доларів, але все ж таки уряд зважився переглянути соціальні стандарти.

"Бюджет у такий спосіб і складали, щоб не так різко підвищувати мінімальну зарплату і подивитися, що вийде. Найбільше це вплине на ті зарплати, які декларуються і з яких сплачуються податки. Це на надходження ЄСВ дуже вплине. У нас дуже багато платників на мінімальному ЄСВ. Безпосередньо має збільшитися зарплата у бюджетній сфері. А зарплати бюджетників фінансуються з донорської допомоги", – розповідає OBOZ.UA кандидатка економічних наук Лідія Ткаченко.

Фактично це був вимушений крок, без цього неминуче відбуватиметься зростання рівня бідності. Крім того, саме підвищення мінімальної зарплати є драйвером зменшення частки тіньових зарплат. Навіть під час повномасштабної війни більшість роботодавців практикує виплату "сірих зарплат". Тож підвищення мінімалки сприятиме збільшенню податкових надходжень.

Старша наукова співробітниця Інституту демографії та соцдосліджень при НАН України Людмила Черенько розповідає: таким підвищенням уряд фактично планує заморозити ту ситуацію, яка є зараз. Але вже у квітні передбачено більшу індексацію (про неї читайте нижче).

Нині українці мають заробляти не менш ніж 6700 грн на місяць. Це встановлений законодавством рівень для тих, хто працює повний робочий день. Але цього замало. У січні 2022 року в Україні мінімальна зарплата склала 6500 грн. Кумулятивний (сукупний) рівень інфляції протягом двох років становить 37,2%. Тобто заробітна плата мала вирости до 8918 грн тільки для того, щоб компенсувати зростання цін. Але й до повномасштабної війни та різкої інфляції мінімальна зарплата в Україні була меншою за реальну потребу.

Суттєвіше зростання мінімальної зарплати передбачено на квітень 2024 року. Тоді мінімалка складатиме вже 8000 грн. Але це все ще буде набагато менше, ніж потрібно для компенсації інфляції.

"До мінімальної зарплати прив'язано мінімальний розмір допомоги з безробіття. Людям, які йдуть на громадські роботи, теж близько мінімалки платять. Наш уряд зрозумів, що краще не заморожувати. Коли заморожується мінімалка, заморожується все. У нас мінімальна зарплата – єдиний інструмент підвищення зарплати.

Що буде в січні: нові пенсії та прожитковий мінімум
В Україні від мінімальної зарплати залежить розмір пенсії для тих, хто виконав вимоги щодо стажу та кому виповнилося 65 років. Для таких українців гарантований розмір пенсії збільшиться з 2680 до 2840 грн з січня і до 3200 грн – у квітні.

Крім того, вже 1 січня прожитковий мінімум для пенсіонера збільшиться на 268 грн, водночас зростуть максимальна та мінімальна пенсії. Так, в Україні згідно із законом максимальна пенсія обмежена 10 прожитковими мінімумами для осіб, які втратили працездатність. Прожитковий мінімум для цієї категорії українців збільшиться із січня з 2093 до 2361 грн (таким самим буде мінімальний розмір пенсії), а максимальна пенсія відповідно у десятикратному розмірі.

"Встановити з 1 січня 2024 року прожитковий мінімум на одну особу з розрахунку на місяць у розмірі 2920 гривень, а для основних соціальних та демографічних груп населення: дітей віком до 6 років – 2563 гривні; дітей віком від 6 до 18 років – 3196 гривень; працездатних осіб – 3028 гривень; працездатних осіб, що застосовується для визначення базового розміру посадового окладу судді, – 2102 гривні; працездатних осіб, що застосовується для визначення посадового окладу прокурора окружної прокуратури, – 1600 гривень; осіб, які втратили працездатність, – 2361 гривня, йдеться у бюджеті України.

Навіть після підвищення розмір прожиткового мінімуму все ще буде нижчим, ніж його фактичний рівень. В Україні існує два прожиткові мінімуми. Один – до розрахунку пенсій та інших соціальних виплат, а другий – його фактичний розмір з урахуванням інфляції. І доки бюджет України залишається дефіцитним, а повномасштабна війна триває, розраховувати на значний перегляд соцстандартів не доводиться.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні