Українці можуть отримати на здачу фальшиві гривні: як розпізнати підробку

0
Українці можуть отримати на здачу фальшиві гривні: як розпізнати підробку
Фальшивомонетники стали рідше підробляти купюри гривні – проте повністю від цього вони не відмовились. Найнебезпечнішими ж є банкноти старого зразка – випущені до 2015 року. Насамперед, 200 та 500 грн. Отримати ж їх можна, зокрема, на здачу в торгових закладах.

Про це пише obozrevatel.

Як пояснив начальник управління організації виготовлення та захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ Валерій Строчков, річ у тім, що, наприклад, у надрукованих до повномасштабної війни купюрах шахраї досить якісно імітували ультрафіолетовий захист. Відповідно, такі гроші могли пропускати на касах під час перевірки з використанням ультрафіолетових детекторів.

"Виявлені в Україні перед війною підробки не загрожували банківській системі. Певна загроза була для торгових закладів. ... Надходили такі підробки переважно із закладів торгівлі", – розповів Строчков.

Втім, наголосив він, протягом повномасштабної війни "жодних форс-мажорів з підробленими гривнями не було". І в цілому ситуація залишається стабільною та контрольованою.

Які купюри найнебезпечніші

У самому ж Нацбанку раніше повідомили, що минулого року найчастіше шахраї підробляли купюру в 500 грн. Таких було виявлено 39% від загальної кількості вилучених підробок та 57% від їхньої загальної суми.

Також фальшивомонетники часто "випускали" банкноти в 200 грн – 45% від загальної кількості вилучених підробок та 26% від їхньої загальної суми. А крім того, 100 грн – 8% та 2%.

При цьому, наголошується, найнебезпечнішими є банкноти старого зразка – випущені до 2015 року. Як пояснив Строчков, купюри пізніших років випуску мають посилену систему захисту. Відповідно, фальшивки виходять низькоякісними "і розраховані на розсіяність громадян та касових працівників".
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні