Українські вчені зафіксували небезпечне явище в океані

0
Українські вчені зафіксували небезпечне явище в океані
Українські полярники на станції «Академік Вернадський» зафіксували різке зростання вмісту хлорофілу в океані біля острова Галіндез. Дослідники вважають, що це може бути пов'язано з глобальним потеплінням.

Про це йдеться на сторінці Національного антарктичного наукового центру.

Зазначається, що в листопаді на всіх точках моніторингових досліджень рівень хлорофілу був в 2,5-3 рази вище, ніж рік тому. При цьому вчені вказали, що останнім часом в Антарктиці рекордно низькі площі морського льоду, тому океан отримує більше сонячного світла і сильніше нагрівається.

«Зокрема, в листопаді минулого року в моніторингових точках температура води була від -1,1 до -0,7°, а в цьому році – від 0,3 до 0,9°. Світло і підвищена температура прискорюють процес фотосинтезу у рослин, активну участь в якому бере якраз хлорофіл. Тому зростання вмісту хлорофілу в пробах води свідчить про активний розвиток рослинних організмів (фітопланктону) в океані. В основному це одноклітинні мікроскопічні або навіть нановодорослі, які складно побачити неозброєним оком», – йдеться в повідомленні.

У свою чергу фітопланктон, яким харчуються майже всі мешканці океану, запускає каскадні процеси і впливає на життя інших морських організмів – від криля до китів. Крім того, більша кількість світла спричинить зміни у видовому складі мікроводоростей, що призведе до зміни розміру їх клітин та інших характеристик.

За словами вчених, все це змінить харчові мережі океану, а значить наслідки будуть глобальними. У дослідженнях зазначено, що процес активного розвитку фітопланктону в весняно-літній період фіксується щорічно, але за ним можуть стояти різні групи організмів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні