Що потрібно знати про вагітність*

0
0
Насамперед треба знати, що вагітність — це не відхилення, це норма, а з погляду біології взагалі головне призначення жінки. Механізм вагітності налагоджений тисячами років еволюції, і, на щастя, вагітність розвивається за своїми законами навіть без втручання людини. Однак треба пам'ятати й про те, що з точки зору біології втрата певної кількості потомства нормальна, а з точки зору суспільства та окремої родини неприпустима. Саме тому ми так трепетно ставимося до майбутніх мам. Для запобігання втрат розроблено акушерське спостереження, яке дає змогу вчасно виявити й, по можливості, усунути проблему, тож не варто їм нехтувати, мовляв, усе зробить природа.

Багато корисної інформації про вагітність та її ведення за посиланням: https://mdclinics.com.ua/ua/



Як довго триває вагітність



Здавалося б, це загальновідомий факт — 9 місяців, чи 40 тижнів, чи 280 днів. Але насправді допустимий діапазон відхилень у тривалості нормальної доношеної вагітності становить цілий місяць, бо вона триває від 37 до 41 тижня.

Діти, які народилися раніше 37 тижнів, недоношені. Недоношеність має різні ступені, залежно від того, наскільки рано народилося маля, від крайнього до легкого.

Що більший ступінь недоношеності, то вищі ризики для дитини, адже вона народжується до того, як її організм розвинувся до змоги існувати поза утробою матері. Зокрема у таких немовлят недостатньо зрілі легені, щоби самостійно дихати, тому вони потребують спеціальних умов. Слід зазначити, що ці умови вдосконалюються, лікарі отримують нові знання, які дають їм змогу виходжувати навіть сильно недоношених дітей.

Найранішою дитиною, що вижила, є Річард Скотт Вільям Гатчінсон, який народився на 22 тижні вагітності. Він занесений до Книги рекордів Гіннеса. Під час народження він важив близько 300 грамів. Безумовно, без лікарської допомоги він не мав шансів вижити, та й лікарі були дуже обережні, якщо не сказати негативні у своїх прогнозах.

Переношеною називається вагітність, яка триває понад 41 тиждень, вона теж пов'язана з ризиками для дитини, і для матері теж.



Багатоплідна вагітність



Це вагітність двома, трьома чи більше дітьми. Багатоплідна вагітність зустрічається досить часто — приблизно два випадки на кожні 100 пологів. Вагітність двійнятами або трійнятами має всі шанси на успішне завершення, проте потребує ретельнішого лікарського контролю, тому що ризики зростають кратно кількості плодів.

Розрізняють багатоплідну вагітність гетерозиготну (ді-, тризиготну) та монозиготну. Гетерозиготна вагітність утворюється, коли одночасно запліднюється більше однієї яйцеклітини. Монозиготна — коли одна запліднена яйцеклітина поділяється на дві чи більше частини. Внаслідок гетерозиготної вагітності народжуються близнюки з різним генетичним набором, несхожі один на одного, іноді різностатеві. Внаслідок монозиготної вагітності народжуються близнюки з однаковим генетичним набором і завжди однієї статі.

Коли краще вагітніти



Відповідь це питання залежить від погляду — соціального чи біологічного. З погляду біології найкращий час для виношування дитини починається з 18–19 років і завершується у 30 років. З погляду соціального це найкраще робити тоді, коли жінка та її сім'я готові — психологічно, фізично та матеріально. Тобто це варто робити, коли майбутні батьки перебувають у хорошій фізичній формі та в змозі забезпечити потреби свої та дитини.

Суперечність, в яку вступає соціальний та біологічний аспект, допомагає вирішити наука: якщо жінка не готова поки що народжувати дітей, але планує зробити це пізніше, вона може заморозити свої яйцеклітини. Відкладене материнство — це можливість у майбутньому скористатися своїми яйцеклітинами високої якості, щоправда, доведеться вдаватися до штучного запліднення.

Автор: Ковальчук Олена Володимирівна — акушер-гінеколог.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8

  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15

  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4

  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43

  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а

  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні