На Запорізькій АЕС вночі стався блекаут: чи є загроза радіаційній безпеці

0
На Запорізькій АЕС вночі стався блекаут: чи є загроза радіаційній безпеці
Вночі 2 грудня під час повітряної тривоги було знеструмлено останню лінію Запорізької атомної електростанції.

Про це пише Міненерго.

Зазначається, що ввечері 1 грудня стався обрив лінії електропередачі "Запорізька ТЕС - Феросплавна" напругою 330 кВ, через яку станція отримувала живлення від української енергосистеми.

"О 02:31 годині під час повітряної тривоги знеструмлено останню лінію "Запорізька АЕС - Дніпровська" напругою 750 кВ", - йдеться у повідомленні.

Через це ЗАЕС перейшла на живлення власних потреб від дизель-генераторів. Найбільша загроза безпеці в такому стані існує на 4 енергоблоці.

"Вона спричинена тим, що окупанти використовували його із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора і тримали в гарячому стані. Знеструмлення головних циркуляційних насосів, що охолоджують активну зону, призводить до переходу реакторної установки в режим природної циркуляції. Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока. Блок потребує термінового переведення до холодного стану", - пояснили в Міненерго.

Проте о 7 годині ранку фахівці поновили звʼязок з українською енергосистемою, а саме відновили роботу лінії електропередачі напругою 750 кВ.

Відомо, що це вже восьмий блекаут, який стався на ЗАЕС та міг призвести до ядерної катастрофи.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні