В Україні від мобілізації можуть звільнити ще одну категорію громадян

0
В Україні від мобілізації можуть звільнити ще одну категорію громадян
У листопаді Верховна Рада України зареєструвала законопроєкт про внесення змін до статті закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Його автори пропонують звільнити волонтерів від призову.

Про те, чи дійсно можуть волонтерів звільнити від мобілізації, пише РБК-Україна.

Що саме пропонують у законопроєкті
У пояснювальній записці до законопроєкту №10251 про внесення змін до статті 23 закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» вказано, що волонтерською діяльністю, як правило, займаються і ті громадяни, які за віком та формально за станом здоров'я є військовозобов’язаними, але з різних причин реально не можуть служити у військових підрозділах та виконувати бойові та інші завдання.

При цьому багато з них їздять у зону бойових дій, куди завозять допомогу і захисникам, і цивільним громадянам, які постраждали від військових дій. Але цій діяльності нерідко заважають не дуже мудрі дії з боку представників ТЦК та СП.

Під «атаки» з боку військкомів потрапляють, на жаль, і волонтери, які насправді суттєво допомагають державі/владі у вирішенні важливих завдань, які, на жаль, не можуть вирішуватися найчастіше через брак бюджетних коштів.

Яким вимогам мають відповідати волонтери
«Якщо приймуть закон, то призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягатимуть громадяни України військовозобов’язаного віку та стану, які працюють (не менш як на 0,75 ставки) або займаються підприємницькою діяльністю (і не мають податкових заборгованостей) та офіційно займаються волонтерською діяльністю», - каже адвокат.

При цьому він зазначає, що такі громадяни повинні входити до Реєстру волонтерів, мати посвідчення волонтера затвердженого зразка, а також мати підтверджуючі документи, що у поточному або попередньому місяці здійснювали волонтерську діяльність.

Хто не підлягає призову
громадяни, які залучені до роботи в органах державної влади, критично важливих підприємствах та організаціях

громадяни, яких ВЛК визнала за станом здоров’я або віком непридатними для служби

громадяни, які доглядають за особами з інвалідністю чи неповносправними людьми

батьки, які мають трьох і більше неповнолітніх дітей, або виховують дитину з інвалідністю

батьки-одинаки та самотні матері, які виховують неповнолітню дитину
громадяни, які мають статус опікунів та прийомних батьків неповнолітньої дитини
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні