Аварія на Запорізькій АЕС: українцям розповіли про загрозу

0
Аварія на Запорізькій АЕС: українцям розповіли про загрозу
Продовження окупації росіянами Запорізької АЕС призвело до збоїв у роботі обладнання та технічного обслуговування, які загрожують безпеці станції. Таких збоїв може побільшати в умовах російської окупації, що триває.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни 17 листопада (ISW), пише ТСН.

Як нагадали аналітики, 16 листопада "Енергоатом" повідомив, що російське керівництво ЗАЕС перевело реактор №5 у "гарячий стан" із "холодного зупину", порушивши цим розпорядження ядерного регулювання України. Це призвело до витоку розчину борної кислоти, який потрапив у всі парогенератори реактора.

В "Енергоатомі" також повідомили, що некомпетентність росіян на ЗАЕС у виведенні реакторів призвела до витоку радіоактивного теплоносія з першого у другий контур реактора №4. Аналогічна ситуація виникла з реактором № 6, який зазнав тимчасового блекауту 14 листопада, що змушує реактор покладатися на аварійні дизель-генератори.

В "Енергоатомі" заявили, що обладнання на ЗАЕС постійно деградує, а частота схожих небезпечних випадків збільшується.

Загроза для ЗАЕС
"Звіти України та МАГАТЕ вказують на те, що присутність і виключний контроль Росії над ЗАЕС посилюються, що свідчить про те, що подібні збої можуть посилитися в умовах російської окупації, що триває", – йдеться в повідомленні Інституту вивчення війни.

13 листопада МАГАТЕ оголосило, що 7 листопада його співробітники відвідали російський тренувальний центр для ЗАЕС, і що "Ростехнагляд" встановлює постійну присутність на станції.

"Це оголошення вказує на нормалізацію російської окупації ЗАЕС, незважаючи на задокументовану безрозсудну поведінку російських військ поблизу станції", – зазначили в ISW.

Там нагадали, що російські війська розмістили військову техніку на та всередині об’єктів ЗАЕС влітку-восени 2022 року, щоб начебто захистити станцію від ударів ЗСУ, водночас створюючи умови для звинувачення українських сил у будь-яких інцидентах на станції.

"ЗАЕС повністю втрачала доступ до зовнішніх джерел живлення сім разів за свою історію експлуатації – усі сім інцидентів сталися під час російської окупації", – наголосили аналітики.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні