В Україні деякі гроші зникнуть з обігу

0
В Україні деякі гроші зникнуть з обігу
В Україні одразу після стабілізації ситуації проведуть заміну монет номіналом в 1 та 2 грн. Ще до повномасштабної війни створили робочу групу, яка розробила новий дизайн цих монет. Але рішення не ухвалили через початок великої війни.

Про це в інтерв'ю the page розказав Олексій Шабан, заступник голови НБУ.

Заміну монет планують провести у зв'язку з тим, що вони дуже схожі і українці часто їх плутають.

"У 2021 році НБУ відгукнувся на такі скарги українців, ми почали готуватися до змін: сформували робочу групу, провели фокус-групи, розпочали обговорення можливих змін дизайну однієї з цих монет. Через повномасштабну війну у лютому минулого року цю роботу поставили на паузу, але після стабілізації ситуації в країні ми повернемось до неї", – пояснив заступник голови НБУ.

Він також додав, що оновлення дизайну банкнотно-монетного ряду – це постійний процес для всіх центральних банків, і НБУ в цьому питанні – не виняток. Такі зміни повинні проводитися в середньому раз на сім-десять років, насамперед для підвищення захищеності готівки.

"Додам, що, на нашу думку, майбутні зміни дизайну мають проводитися в діалозі з громадським суспільством", – пояснив Шабан.

Які гроші зникнуть з обігу
В Україні вилучають із обігу частину купюр та монет. Йдеться про всі гроші, які були випущені до 2003 року. Як пояснюють у Нацбанку, вилучають з обігу монети номіналом в 1, 2, 5 та 25 копійок та банкноти номіналами 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 гривень зразків до 2003 року всіх років випуску.

З 1 жовтня 2019 року монети 1, 2 та 5 копійок перестали бути платіжним засобом та вилучаються з готівкового обігу. Також з 1 жовтня 2020 року з обігу вилучаються монети номіналом 25 копійок та завершується процес вилучення банкнот номіналами 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 гривень зразків до 2003 року всіх років випуску.

Рішення про їх вилучення з готівкового обігу – частина комплексного рішення з оптимізації Національним банком України номінального ряду банкнот та монет гривні. Це підвищить захист і якість грошей та зробить готівкові розрахунки комфортнішими і простішими.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні