Чи мають право працівники ТЦК перевіряти документи на вулицях

1
Чи мають право працівники ТЦК перевіряти документи на вулицях
В Україні в ході воєнного стану нерідкі випадки, коли працівники ТЦК (в просторіччі – військкоматів) вимагають у перехожих документи для перевірки. Але, як каже адвокат Володимир Крекотень у соціальній мережі Instagram, чинним українським законодавством не затверджені бланки будь-яких посвідчень, які давали б право представникам ТЦК перевіряти документи у будь-якого перехожого.

Про це пише Главред.

"У мережі бачив відео, де працівник ТЦК зупиняє якогось громадянина і показує йому якесь посвідчення, видане комендантом ТЦК, яке начебто як надає уповноваження на перевірку документів. Крім того, ні комендант, ні начальник ТЦК не має повноважень видавати подібні посвідчення. Враховуйте це, якщо на вулиці до вас звернеться людина у формі і вимагатиме Ваші документи, пред'явивши подібне посвідчення", ‒ сказав адвокат.

Які є законні підстави для перевірки документів
Уповноважена особа має право вимагати у чоловіка пред'явлення їм документів, які посвідчують особу і підтверджують громадянство України або спеціальний статус особи, в наступних випадках:

якщо людина має зовнішні ознаки, схожі на ознаки особи, що перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи;

якщо є достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;

якщо людина знаходиться на території або об'єкті зі спеціальним режимом;

якщо у людини є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежено або заборонено для зберігання, використання або перевезення яких потрібен дозвіл, якщо встановити такі права іншим чином неможливо;

якщо особа перебуває у місці вчинення кримінального, адміністративного правопорушення або ДТП, іншої надзвичайної події;
якщо зовнішні ознаки людини або транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що людина має відношення до вчинення правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям або об'єктом вчинення правопорушення;

порушення людиною відповідних заборон, введених на території, де введено правовий режим воєнного стану.

"Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією та законами України", - наголосив Крекотень.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Люди у формі - службові особи. В них не буває прав, лише повноваження. Ст 17 Конституції забороняє військовим щось хотіти від цивільних.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні