Стало відомо, що за червоні вогні насправді бачили над Україною

0
Стало відомо, що за червоні вогні насправді бачили над Україною
Днями сильна геомагнітна буря спричинила ефектне світлове шоу в небі, в тому числі в регіонах, для яких поява полярного сяйва не характерна, і в Україні також. Але експерти стверджують, що спалахи були насправді не «Авророю», а спорідненим явищем. Йдеться про SAR та STEVE.

Про це пише OBOZ.UA, посилаючись на видання IFL Science.

SAR розшифровується як Stable Auroral Red Аrcs, тобто стабільні червоні полярні дуги. Але ця назва є точною лише частково. Світлові дуги у небі справді є червоними, але вони не завжди стабільні і походять не від полярного сяйва.

Людство спостерігає SAR з того часу, як зуміло обжити більш високі широти. Вперше науково описані вони були у 1956 році, тоді ж з’явилась і ця назва. Відтоді дослідникам вдалось уточнити, що справжні полярні сяйва пов'язані з попаданням заряджених частинок з космосу в земну атмосферу, а SAR передбачає нагрівання верхніх шарів атмосфери знизу.

Сплутати обидва явища можна також і через певну зовнішню схожість. Але свій внесок робить і те, що їх обидва можна спостерігати під час геомагнітних бур. Вони трапляються, коли сплески сонячної активності призводять до бомбардування земної атмосфери зарядженими частинками.

Однак «Аврору» викликають частинки, що безпосередньо впливають на атмосферу, а її колір залежить від того, з якими газами вони стикаються. А в основі SAR лежить більш складний механізм. Через геомагнітну бурю в систему кільцевих струмів Землі потрапляє дуже багато енергії. А ці струми переносять електричний заряд навколо планети. Через таке «перевантаження», частина струму витікає у верхні шари атмосфери і створює червоне світлове явище, яке зовні схоже на полярне сяйво. На фото, зроблені сучасними камерами, і «Аврора», і SAR виглядають яскравішими, ніж у житті.

«5 листопада кільцевий струм на кілька годин посилився через геомагнітну бурю, при цьому енергія розсіювалася в цих дугах SAR. Це була подія глобального масштабу. Наші камери зафіксували активність SAR від Італії до Нової Зеландії», – розповів Джефф Баумгарднер з університету Бостона.

Але не тільки ці дуги були помітні у небі на нашій планеті. Разом з ними можна було спостерігати вузькі фіолетові завіси, відомі як STEVE. Спочатку ім'я STEVE було дано, щоб уникнути тієї ж помилки, що й SAR. Але зрештою учені придумали йому наукову розшифровку – Strong Thermal Emission Velocity Enhancement, тобто «сильне підвищення швидкості теплового випромінювання». Це досить точний термін, хоча і не дуже описовий.

Встановити зв'язок між SAR та STEVE вдалось лише у 2022 році. Для цього був проведений аналіз серії фотографій, зроблених ще у 2015 році. На них видно, як SAR над Південним островом Нової Зеландії перетворюється на STEVE. Аналогічну трансформацію згодом спостерігали в Північній півкулі.

Відрізнити SAR та STEVE від справжнього полярного сяйва можна, наприклад, за положенням. Чим далі ви знаходитесь від геомагнітного полюса, то більша ймовірність того, що небесне шоу не є істинним полярним сяйвом. На відміну від «Аврори», SAR також має майже виключно червоний колір. Наразі вчені стверджують, що справжнє полярне сяйво бачили мешканці Фінляндії, а решта спостерігали SAR і STEVE.

Останнє явище, до речі, поєднує в собі фіолетовий, зелений, білий, а також червоний кольори, хоча білий домінує. Виглядає STEVE радше як вузька звивиста смуга через все небо, ніж як велике полотно. Побачити його не завжди, але зазвичай можна, коли нижче в небі видно зелене сяйво у вигляді «частки» від електронів, що прибувають з космосу.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні