Три умови, коли можна відмовитися від повістки

1
Три умови, коли можна відмовитися від повістки
Воєнний стан та мобілізація діятимуть в Україні щонайменше до середини лютого 2024 року, тож чоловіки і надалі отримуватимуть повістки. Юристка Тетяна Козян пояснила, чи можна відмовитись від повістки і яке покарання може загрожувати за ухилення від мобілізації.

Про це повідомляє експертка у коментарі OBOZ.UA.

Відмова від вручення повістки можлива в кількох випадках, кажуть юристи. Зокрема, громадянин, якому її вручають, повинен мати конкретні та поважні причини.

"Такий варіант розвитку подій можливий та цілком законний в окремих випадках, однак потрібно розуміти всі ризики та те, що відмовитись від отримання повістки без об’єктивних причин не можна", – пояснила юристка практики військового права юридичної компанії "Приходько та партнери" Тетяна Козян.

Причини, які можуть бути підставою для відмови від повістки:

неправильні дані отримувача в повістці (документ може бути адресований комусь іншому);

вручення повістки неуповноваженою особою;

відсутність печатки/підпису комісара ТЦК та СП.

У випадку відмови співробітник військкомату повинен скласти відповідний акт у присутності свідків. Втім, юристка зауважила, що незначна помилка в повістці не є поважною причиною відмови від отримання повістки або неприбуття в ТЦК та СП у розумінні вимог закону.

Як можуть покарати за ухилення від мобілізації?
За неявку після вручення повістки до військкомату передбачено адміністративну відповідальність. Також можлива кримінальна відповідальність.

"А відтак, слід виходити зі змісту та загального усвідомлення самого виклику до ТЦК та СП. Після фіксації вашої відмови від отримання повістки та складання акту справа передається на розгляд керівникам ТЦК та СП, який в результаті може стягнути штраф за порушення правил військового обліку", – зазначила юристка.

Штраф можна оскаржити в суді, де військкомат має довести факт порушення правил обліку, за яке й настає відповідальність, а не за саму відмову від повістки.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А того хто чотири рази відкосив коли притягнуть до відповідальності? Чи ''ета другоє''?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні