Стало відомо, коли в Україні розпочнеться Різдвяний піст

0
Стало відомо, коли в Україні розпочнеться Різдвяний піст
Різдвяний піст - один із найтриваліших постів у році, призначений для підготовки християн до радісної події Різдва Христового. Протягом цього періоду віруючі прагнуть очистити свої душі та тіла. На час посту православні обмежують себе не тільки у м'ясній та молочній їжі, а й у розвагах.

Про це пише УНІАН.

Історично початок Різдвяного посту пов'язаний з пам'яттю апостола Пилипа, тому він також відомий як Пилипів піст.

З 1 вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новий юліанський церковний календар. В результаті церковної реформи змінилася дата святкування Різдва, а отже, і дати початку та закінчення Різдвяного посту. Ми розповімо вам про час початку Різдвяного посту і про те, хто може бути звільнений від його дотримання.

Коли Різдвяний піст 2023
Різдвяний піст або Пилипівка триває 40 днів перед Різдвом. З переходом на новоюліанський календар Різдво в Україні відзначатимуть 25 грудня. А Різдвяний піст 2023 за новим стилем починається 15 листопада і закінчується 24 грудня.

Деякі українці продовжать відзначати Різдво 7 січня за старим стилем. В такому випадку дотримуватись Різдвяного посту їм потрібно з 28 листопада 2023 року по 6 січня 2024 року.

Останній день перед постом, коли ще дозволена м'ясна і молочна їжа, у православних називається заговини. Заговини на Різдвяний піст за новим стилем будуть 14 листопада, а за старим - 27 листопада.

Різдвяний піст - що можна їсти
У Різдвяний піст дотримуються суворих правил харчування, які передбачають повне виключення з раціону м'яса, яєць та молочних продуктів. Водночас від дня тижня залежить, що можна їсти на Різдвяний піст.

По середах і п'ятницях протягом Різдвяного посту дотримуються сухоїдіння, що означає вживання тільки неперероблених продуктів, які не пройшли термічної обробки. В останній тиждень посту сухе харчування також поширюється на понеділок.

По понеділках можна вживати гарячі страви без використання соняшникової олії, а по вівторках та четвергах додавання олії дозволено. У вихідні дні пост вважається менш суворим, і віруючим дозволено навіть вживати рибу та вино.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні