У Нацбанку попередили про зростання цін на пальне

0
У Нацбанку попередили про зростання цін на пальне
Пальне буде дорожчати до кінця 2023 року. Однак уже наступного року ціни стабілізуються.

Про це йдеться в «Інфляційному звіті» Національного банку України за жовтень 2023 року.

Зазначається, що зростання цін на пальне очікувано відновилося (на 6,2% р/р у вересні). Причинами цього, передусім, є повернення повного оподаткування (за оцінками НБУ, це мало приблизно 0,7 в. п. прямого внеску у зміну Індексу споживчих цін у 2023 році), а також зростання світових цін на нафту.

За даними Нацбанку, у короткостроковому періоді зростання цін на пальне пришвидшиться. Це матиме непрямий проінфляційний вплив на вартість інших товарів та послуг.

Однак, як ідеться у звіті, з 2024 року ціни на пальне стабілізуються завдяки поступовому зниженню вартості нафти у світі.

Зазначимо, що вартість пального почала зростати з 1 липня, коли держава повернула довоєнні податки. За цей час деякі мережі підвищили вартість літра бензину та дизельного пального на чверть або на 14 грн. Учасники ринку переконані, що є підстави говорити про досягнення піку цін, тому вже найближчим часом можна очікувати їх зниження.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні