Українцям, які перенесли коронавірус, загрожує 11 хвороб

0
Українцям, які перенесли коронавірус, загрожує 11 хвороб
Люди, які підхопили COVID-19, мають підвищений ризик кількох аутоімунних захворювань. Серед них, зокрема, ревматоїдний артрит та вовчак, які потребують серйозного лікування.

Про це свідчить дослідження, опубліковане на сайті кардіолога Еріка Топола, пише УНІАН.

Відомо, що коронавірусна інфекція, яка охопила світ кілька років тому, має тривалий вплив на імунну систему людини. Усього названо 11 хвороб, які загрожують, людям, що перенесли COVID-19.

Артрит
Артрит – тривалий стан, який викликає хворобливе набрякання суглобів – зазвичай зап’ясть, рук і ніг. Є два основних типи. Остеоартрит вражає близько дев’яти мільйонів людей, а ревматоїдний артрит – 300 000. Остеоартрит розвивається через загальне зношення, тоді як ревматоїдний є аутоімунним захворюванням, що означає, що імунна система не працює належним чином, атакуючи ваші ж клітини. Люди, які заразилися COVID-19, мали на 45% більший ризик розвитку ревматоїдного артриту, ніж ті, хто не хворів.

Хвороба Марі-Штрюмпеля або Анкілозуючий спондиліт
Це тривалий стан, який викликає запалення хребта та інших частин тіла. Хвороба викликає біль у спині, скутість і втому. Больові відчуття також можуть виникати у колінах, щиколотках і стегнах. У деяких людей стан з часом покращується, але в інших він може поступово погіршуватися.

Вчені виявили, що інфекція COVID-19 підвищує ризик розвитку цього аутоімунного захворювання на 21%. Ліків від цієї хвороби не існує – можна лише зменшити прояв симптомів завдяки знеболювальним та фізіотерапії.

Вовчак
Вовчак – це тривалий стан, який супроводжується болем у суглобах, шкірними висипаннями та сильною втомою. Він викликає запалення та пошкодження тканин уражених органів – потенційно суглобів, шкіри, мозку, легенів, нирок і кровоносних судин. Коли він присутній у помірній формі, він викликає запалення інших частин шкіри та тіла, включаючи легені, серце та нирки.

Важкий вовчак може бути небезпечним для життя, оскільки запалення, яке він викликає, може серйозно пошкодити серце, легені, мозок або нирки. Дослідження показало, що вовчак на 30% частіше зустрічається у людей, які хворіли на COVID-19, ніж у тих, хто не хворів.

Ліків від вовчака не існує, але раннє лікування симптомів може зменшити ризик погіршення стану та допомогти контролювати загострення.

Дерматополіміозит
Дерматомполіміозит – це захворювання, яке викликає запалення м'язів, слабкість і висип на шкірі. М’язова слабкість охоплює м’язи, розташовані найближче до тулуба, наприклад стегна, стегна, плечі, плечі та шию, і має тенденцію до поступового погіршення.

Дослідники виявили, що інфекція COVID збільшує ймовірність розвитку захворювання на 20%.

Системний склероз
Це відносно рідкісне захворювання, яке спричинює зміни в структурі шкіри та сполучних тканин, таких як хрящі, кістки та кров. Системний склероз може вражати стравохід, нижню частину шлунково-кишкового тракту, легені, серце та нирки. У деяких випадках це призводить до серйозних проблем, таких як задишка, високий кров'яний тиск і легенева гіпертензія. Ризик виникнення хвороби після перенесення ковіду на 20% вищий.

Синдром Шегрена
Цей аутоімунний стан атакує залози, які зволожують очі, рот та інші частини тіла. Він викликає сухість очей, рота, шкіри, втому та біль у м’язах або суглобах. Ризик захворіти – на 26% більший після ковіду.

Змішане захворювання сполучної тканини
Змішане захворювання сполучної тканини виникає, коли два або більше захворювань сполучної тканини накладаються: наприклад вовчак і ревматоїдний артрит.

Згідно з дослідженням, ті, хто хворів на COVID, мають на 20% більше шансів захворіти на це захворювання, ніж люди, які не хворіли.

Хвороба Бехчета
Є рідкісним і погано вивченим захворюванням, яке викликає хронічне набрякання кровоносних судин, що підвищує ризик сліпоти та інсульту. Виявилося, що люди, що хворіли на коронавірус, мають на 19% більше шансів отримати цей діагноз.

Ревматична поліміалгія
Ревматична поліміалгія викликає м’язовий біль і скутість у плечах, плечі, стегнах і шиї. Основним симптомом є ригідність м’язів вранці, яка триває довше 45 хвилин. Випадки захворювання виявляли на 20% частіше у людей, які хворіли на COVID, порівняно з тими, хто не хворів.

Васкуліт
Васкуліт – це запалення кровоносних судин, яке може спричинити пошкодження органів і тканин. Може бути уражений один або декілька органів. Деякі симптоми включають втому, запаморочення, втрату слуху, тимчасову або постійну сліпоту та задишку.

За словами експертів, COVID-інфекція збільшила ризик розвитку васкуліту на 26%.

Псоріаз
Псоріаз – це захворювання шкіри, яке викликає появу кірки з сріблястими лусочками на шкірі. Зазвичай вони з’являються на ліктях, колінах, шкірі голови та нижній частині спини, але можуть виникнути будь-де на тілі.

Тяжкість перебігу псоріазу різна від людини до людини. У декого він проявляється лише як невелике подразнення. У більш серйозних випадках це може мати нищівний вплив на життя хворого.

Дослідники виявили, що інфекція COVID підвищує ризик розвитку псоріазу на 38%.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні