В Україні 10 релігій забороняють брати в руки зброю: що буде з мобілізацією

2
В Україні 10 релігій забороняють брати в руки зброю: що буде з мобілізацією
В Україні воєнний стан та загальна мобілізація продовжені до 15 листопада 2023 року. Під час загальної мобілізації на військову службу можуть призвати будь-якого військовозобов'язаного громадянина. До потенційних призовників також належать представники релігій, у яких не допускається використання зброї.

Про це пише 24 канал.

Стаття 35 Конституції, яка визначає свободу світогляду і віросповідання, передбачає, що ніхто не може бути звільнений від своїх обов'язків перед державою або відмовитися від виконання законів за мотивами релігійних переконань.

Попри віросповідання, громадяни призовного віку однаково підлягають загальній мобілізації.

Як можуть служити ті, кому заборонено брати в руки зброю
У разі якщо виконання військового обов'язку суперечить релігійним переконанням громадянина, виконання цього обов'язку має бути замінене альтернативною (невійськовою) службою, – передбачає 35 стаття Конституції.

Під альтернативною службою законодавство України (а саме закон про альтернативну (невійськову) службу) розуміє заміну виконання військового обов'язку, якщо його виконання суперечить релігійним переконанням громадянина.

«На альтернативну службу направляються громадяни, які підлягають призову на строкову військову службу та особисто заявили про неможливість її проходження як такої, що суперечить їхнім релігійним переконанням, документально або іншим чином підтвердили істинність переконань та стосовно яких прийнято відповідні рішення», – мовиться у законі.

Тоді громадянин не проходить військову підготовку та не використовує зброю. Натомість проходить альтернативну службу на підприємствах, в установах, організаціях, діяльність яких у першу чергу пов'язана із соціальним захистом населення, охороною здоров'я, захистом довкілля, будівництвом, житлово-комунальним та сільським господарством, а також у патронажній службі в організаціях Товариства Червоного Хреста України.

Мета альтернативної служби – виконати обов'язок перед суспільством.

Які віряни можуть скористатись альтернативною службою
«Строк альтернативної служби у півтора раза перевищує строк військової служби, встановлений для солдатів і сержантів, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях», – мовиться у законі про альтернативну службу.

В Україні наразі є 10 релігійних організацій, які забороняють брати до рук зброю.

Зокрема, такі обмеження мають:
- адвентисти-реформісти;
- адвентисти сьомого дня;
- євангельські християни;
- євангельські християни-баптисти;
- покутники;
- свідки Єгови;
- харизматичні християнські церкви та церкви, прирівняні до них відповідно до зареєстрованих статутів;
- християни віри євангельської та церкви, прирівняні до них згідно із зареєстрованими статутами;
- товариство Свідомості Крішни.

Чи можлива альтернативна служба у випадку мобілізації
Адвокат юридичної фірми «Міллер» Андрій Новак пояснював, що під час дії воєнного стану замінити військову службу альтернативною – не можна.

«При цьому 35 стаття Конституції юридично продовжує діяти, але законодавство не вирішує порядок проходження невійськової служби під час воєнного стану. Стаття 23 закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» про це мовчить», – пояснив юрист.

У випадку, якщо вірянина хочуть мобілізувати під час війни, юрист радить:

- написати заяву до військкомату і попросити виконувати військовий обов'язок у формі альтернативної (невійськової) служби;
- додати документ, що підтверджує істинність переконань. Тобто довідку від своєї релігійної громади – з переліку зареєстрованих організацій, які забороняють використання зброї.

Якщо людина написала заяву і підтвердила, що належить до релігійних організацій, які забороняють користування зброєю, її хіба що можуть призначити на небойову посаду. Вона може бути кухарем, водієм, інженером тощо,– пояснив юрист.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
буду знати кому не відчиняти дверей і не пускати на поріг
Відповісти
Да кому ты вообще нужна...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні