4 жовтня - священномученика Ієрофея: категоричні заборони на цей день

0
4 жовтня - священномученика Ієрофея: категоричні заборони на цей день
4 жовтня за новим церковним календарем згадують священномученика Ієрофея, який жив у I столітті, в Афінах і перебував в Ареопазі - Верховному суді Афін. Разом із Діонісієм Ареопагітом він був присутній на проповіді апостола Павла, і теж увірував у Христа. Апостол Павло пізніше висвятив Ієрофея в сан єпископа.

Про це пише УНІАН.

Ієрофей Афінський вів благочестиве життя, був мудрим наставником і багато зробив для поширення християнської віри. За переказами, він разом з іншими апостолами були при похованні Пресвятої Богородиці й оспівували божественні піснеспіви, проводжаючи Її. Однак, як і інші християни в ті часи, священномученик Ієрофей, єпископ Афінський, потрапив під гоніння і загинув.

Прикмети на 4 жовтня
- день похмурий видався - така погода буде ще місяць;
- вітер сильний - зима буде суворою;
- листя у берези пожовкло вгорі тільки - весна буде теплою і ранньою;
- потеплішало надвечір - взимку буде багато снігу.

У народі 4 жовтня - свято Єрофіїв день, Єрофія Лішегона, Проводи Лісовика. Вважається, що з цього моменту осінь повертає на зиму - "З Єрофея і зима шубу надягає", а лісовики і вся інша лісова нечисть йдуть у землю до весни.

Що не можна робити 4 жовтня
- говорити і думати про погане;
- вірити незнайомим людям і пускати їх у дім - можна стати жертвою шахраїв;
- йти в ліс - можна заблукати через витівки лісовика.

Також цього дня не рекомендують планувати багато справ, затівати генеральне прибирання тощо - більшість зробити не встигнете і загрожує проблемами зі здоров'ям.

Що можна робити 4 жовтня
Святому Ієрофею Афінському моляться про допомогу у важкій ситуації, ухвалення рішення. Священномученик також покровительствує школярам і студентам.

День вважається непередбачуваним, сповнений фальші та лицемірства, тому потрібно дотримуватися в усьому обережності. 4 жовтня також вважається останнім днем, коли нечисть може влаштувати шабаш. Тому цей час за старих часів намагалися проводити вдома або на подвір'ї, а над дверима вішали зв'язки цибулі та часнику - щоб захистити житло від злих чар. У наш час складно дотримуватися заборони не виходити з дому, тому перед виходом краще прочитати молитву.

Цього дня можна робити щоденне прибирання і готувати, але, як було вже сказано, затівати великих справ не варто.

4 жовтня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Петро, Яків, Тихон, Микола, Володимир, Дмитро, Михайло, Павло, Василь, Вероніка.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні